Violència, poder i identitat a la nova temporada del Teatre Lliure

Mercè Rubià

Lluís Pasqual ha presentat aquest divendres la programació de la propera temporada del Teatre Lliure, que estarà marcada per obres que reflexionen sobre la identitat, el poder i la violència. A més, també ha fet balanç d’aquesta temporada, que ha tingut un 81% d’ocupació i 110.000 espectadors, 1.500 més que l’any passat.

TEATRE_BARCELONA-temporada_lliure_15-16_REVISTA_1

4 GRANS ACTRIUS PER A 4 MONÒLEGS

Rosa Maria Sardà i Míriam Iscla obriran la temporada amb dos monòlegs dirigits per Lluís Pasqual: Crec en un sol Déu i Dona no reeducable. Dues peces contundents de l’italià Stefano Massini que tracten un de la vida quotidiana a la franja de Gaza i l’altre de la periodista Anna Politkóvskaia, assassinada el 2006. Dels monòlegs de violència i poder, el Lliure passarà als textos políticament incorrectes protagonitzats per Clara SeguraConillet– i Laia Marull La Llista-.

CLÀSSICS I CONTEMPORANIS A LA CERCA DE LA IDENTITAT

Josep Maria Flotats protagonitzarà i dirigirà un dels primers espectacles de la temporada: Ser-ho o no, una obra de Jean-Claude Grumberg, que s’endinsa a la qüestió de la identitat col·lectiva i individual, evocant sempre a la memòria històrica per discernir la violència i l’absurd del present. També encara la qüestió de la identitat -a través de la família- Vilafranca de Jordi Casanovas, que aquesta temporada ha girat amb èxit pels Teatres Amics. El tàndem Pau Carrió-Pol López que va omplir de públic jove Victòria d’Enric V portarà a escena el gran antiheroi shakespearià, Hamlet. En veu baixa, de l’irlandès Owen McCafferty, s’enfrontarà a preguntes incòmodes: Com afronta la seva vida algú que ha practicat la lluita armada, un cop l’ha abandonat? Què se’n fa, de les víctimes? I després de l’èxit de La Pols, Llàtzer Garcia torna a mostrar-nos la vida d’uns personatges amb il·lusions perdudes a Sota la ciutat. A més, Relato de un náufrago, basat en la novel·la de Gabriel García Márquez que el va obligar a exiliar-se, pujarà per primer cop a l’escenari.

PORTA OBERTA A MADRID

Pasqual torna a obrir la porta al teatre de Madrid amb diverses produccions que també abordaran la qüestió del poder. Alfredo Sanzol, Andrés Lima i Miguel del Arco s’uneixen amb Teatro de la Ciudad per revisar textos clàssics des d’una mirada contemporània: Edipo Rey, Antígona i Medea. Teatro de la Abadía hi serà amb Mario Gas dirigint un Pinter molt polític: Invernadero. Tristán Ulloa serà un dels protagonistes d’aquesta crítica a la burocràcia i l’ordre establert. La Compañía Nacional de Teatro Clásico portarà un Calderón de la Barca: El alcalde de Zalamea. I després de l’èxit del Ruz/Bárcenas, Alberto San Juan torna amb una nova producció de teatre polític del seu Teatro del Barrio: El Rey. Al costat de Willy Toledo i Luis Bermejo, l’actor i director qüestiona ara la monarquia espanyola a través de la figura de Joan Carles I.

FILIPPO I SERVILLO

Peppe i Toni Servillo també tornaran a Montjuïc, ara amb un recital de cançons i poemes napolitans i fragments de teatre a La parola canta. No serà la única presència napolitana. Lluís Pasqual dirigirà dos De Filippo, El primer acte d’home i senyor i La gran Il·lusió, que va deixar aparcada la temporada passada per dirigir El Rei Lear.

ÈXITS QUE TORNEN

I sí, el Rei Lear protagonitzat per Núria Espert tornarà després d’exhaurir entrades gairebé només estrenar i deixar una llarga llista d’espera. Com El curiós incident del gos a mitjanit dirigit per Julio Manrique, que la temporada vinent es traslladarà a Montjuïc per doblar l’aforament. Per Nadal serà el torn de Rhum, l’homenatge a Joan Muntanyès dirigit per Martí Torras que ja va fer riure famílies senceres.

LA KOMPANYIA, EL MIRADOR I EL PÚBLIC

Que els espectadors són cada cop més actius no és cap novetat, però els teatres encara busquen la manera de relacionar-s’hi. Ara que el Lliure farà 40 anys s’ha decidit a acostar-s’hi a través del Mirador Lliure, un nou espai que convida a la reflexió i l’observació. Així, a més de ser l’espai de La Kompanyia (que es renovarà a través d’un càsting a l’octubre), s’obrirà també als espectadors que vulguin conèixer de primera mà les particularitats dels oficis teatrals en dues sessions mensuals que permetran veure des d’assajos a com s’il·lumina una funció.

Text i Fotografia: Mercè Rubià

Escrit per

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!