Lluís Pasqual ha presentat aquest divendres la programació de la propera temporada del Teatre Lliure, que estarà marcada per obres que reflexionen sobre la identitat, el poder i la violència. A més, també ha fet balanç d’aquesta temporada, que ha tingut un 81% d’ocupació i 110.000 espectadors, 1.500 més que l’any passat.
4 GRANS ACTRIUS PER A 4 MONÒLEGS
Rosa Maria Sardà i Míriam Iscla obriran la temporada amb dos monòlegs dirigits per Lluís Pasqual: Crec en un sol Déu i Dona no reeducable. Dues peces contundents de l’italià Stefano Massini que tracten un de la vida quotidiana a la franja de Gaza i l’altre de la periodista Anna Politkóvskaia, assassinada el 2006. Dels monòlegs de violència i poder, el Lliure passarà als textos políticament incorrectes protagonitzats per Clara Segura –Conillet– i Laia Marull –La Llista-.
CLÀSSICS I CONTEMPORANIS A LA CERCA DE LA IDENTITAT
Josep Maria Flotats protagonitzarà i dirigirà un dels primers espectacles de la temporada: Ser-ho o no, una obra de Jean-Claude Grumberg, que s’endinsa a la qüestió de la identitat col·lectiva i individual, evocant sempre a la memòria històrica per discernir la violència i l’absurd del present. També encara la qüestió de la identitat -a través de la família- Vilafranca de Jordi Casanovas, que aquesta temporada ha girat amb èxit pels Teatres Amics. El tàndem Pau Carrió-Pol López que va omplir de públic jove Victòria d’Enric V portarà a escena el gran antiheroi shakespearià, Hamlet. En veu baixa, de l’irlandès Owen McCafferty, s’enfrontarà a preguntes incòmodes: Com afronta la seva vida algú que ha practicat la lluita armada, un cop l’ha abandonat? Què se’n fa, de les víctimes? I després de l’èxit de La Pols, Llàtzer Garcia torna a mostrar-nos la vida d’uns personatges amb il·lusions perdudes a Sota la ciutat. A més, Relato de un náufrago, basat en la novel·la de Gabriel García Márquez que el va obligar a exiliar-se, pujarà per primer cop a l’escenari.
PORTA OBERTA A MADRID
Pasqual torna a obrir la porta al teatre de Madrid amb diverses produccions que també abordaran la qüestió del poder. Alfredo Sanzol, Andrés Lima i Miguel del Arco s’uneixen amb Teatro de la Ciudad per revisar textos clàssics des d’una mirada contemporània: Edipo Rey, Antígona i Medea. Teatro de la Abadía hi serà amb Mario Gas dirigint un Pinter molt polític: Invernadero. Tristán Ulloa serà un dels protagonistes d’aquesta crítica a la burocràcia i l’ordre establert. La Compañía Nacional de Teatro Clásico portarà un Calderón de la Barca: El alcalde de Zalamea. I després de l’èxit del Ruz/Bárcenas, Alberto San Juan torna amb una nova producció de teatre polític del seu Teatro del Barrio: El Rey. Al costat de Willy Toledo i Luis Bermejo, l’actor i director qüestiona ara la monarquia espanyola a través de la figura de Joan Carles I.
FILIPPO I SERVILLO
Peppe i Toni Servillo també tornaran a Montjuïc, ara amb un recital de cançons i poemes napolitans i fragments de teatre a La parola canta. No serà la única presència napolitana. Lluís Pasqual dirigirà dos De Filippo, El primer acte d’home i senyor i La gran Il·lusió, que va deixar aparcada la temporada passada per dirigir El Rei Lear.
ÈXITS QUE TORNEN
I sí, el Rei Lear protagonitzat per Núria Espert tornarà després d’exhaurir entrades gairebé només estrenar i deixar una llarga llista d’espera. Com El curiós incident del gos a mitjanit dirigit per Julio Manrique, que la temporada vinent es traslladarà a Montjuïc per doblar l’aforament. Per Nadal serà el torn de Rhum, l’homenatge a Joan Muntanyès dirigit per Martí Torras que ja va fer riure famílies senceres.
LA KOMPANYIA, EL MIRADOR I EL PÚBLIC
Que els espectadors són cada cop més actius no és cap novetat, però els teatres encara busquen la manera de relacionar-s’hi. Ara que el Lliure farà 40 anys s’ha decidit a acostar-s’hi a través del Mirador Lliure, un nou espai que convida a la reflexió i l’observació. Així, a més de ser l’espai de La Kompanyia (que es renovarà a través d’un càsting a l’octubre), s’obrirà també als espectadors que vulguin conèixer de primera mà les particularitats dels oficis teatrals en dues sessions mensuals que permetran veure des d’assajos a com s’il·lumina una funció.
Text i Fotografia: Mercè Rubià