Aprofitant que tenen el teatre de la Biblioteca de Catalunya ocupat amb El llarg dinar de Nadal, la troupe d’Oriol Broggi, La Perla 29, s’aventura aquestes festes en un projecte efímer: reconvertir el cinema Aribau –que compta amb la pantalla de projecció més gran de Catalunya– en una sala per a 350 espectadores. Ho fan per aixecar Hamlet Aribau, una proposta insòlita que revisita el clàssic de William Shakespeare, traduït per Joan Sallent, des d’una perspectiva molt cinematogràfica.
Hamlet explica una història de venjances i dolors. La història comença quan el fill del recentment mort rei de Dinamarca, descobreix, per l’aparició del fantasma del seu pare, que aquest ha mort de manera terrible. El seu propi germà, Claudi, l’ha enverinat, i la seva mare n’és còmplice. En aquest moment començarà a dubtar de tot el que veu i sent, de la realitat del que l’envolta o de la versemblança de l’aparició que ha pogut veure amb els seus ulls. La tragèdia que s’amaga darrere de la mort del seu pare s’anirà descobrint a poc a poc, en un text carregat de poesia que ha llegat alguns dels versos més famosos de la història teatral. El jove Guillem Balart donarà vida a aquest turmentat príncep de Dinamarca. L’acompanyaran a escena Míriam Alamany, Toni Gomila, Carles Martínez i Ramon Vila, Marc Rius, Elena Tarrats i Sergi Torrecilla.
Un espai immersiu
El cinema Aribau formarà part activa del muntatge. La sala, construïda l’any 1962, celebra 60 anys posant en valor el seu llegat cultural i arquitectònic. La sala, que conserva l’esperit de l’època daurada del setè art, va ser construïda per l’arquitecte Pere Ricart Biot i porta el segell en la decoració de l’interiorista i dissenyador industrial Antoni Bonamusa, artífex de la remodelació de la majoria de cinemes de la ciutat a partir dels anys 60. Ara La Perla 29 ha muntat un escenari i una graderia sobre les 1.175 localitats de la platea. “No volíem perdre la proximitat amb el nostre públic”, explica Broggi. “Serà un Hamlet espectacular i amb molts referents cinematogràfics”.
Aquest Hamlet Aribau suposa la segona aproximació de la companyia, coneguda per propostes com Incendis (2012), Filumena Marturano (2021), Luces de bohemia (2011) o Una giornata particolare (2015), a un dels personatges més universals del teatre. El seu primer Hamlet va ser l’any 2009, protagonitzada per Julio Manrique. “En Shakespeare vam trobar llibertat. La llibertat total dins la mesura extraordinària dels seus versos”, apunta el director. Pensar a tornar a muntar la història del príncep que furga en el crim familiar els va fer “una il·lusió boja, gairebé pueril”, motiu que els va portar a repensar-se i apostar per revisitar aquesta “tragèdia que necessita ser explicada una vegada i una altra”, i trobar noves maneres i espais per treballar.
També te pot interessar l’article: La reconversió de cinemes a teatres: de Can Pistoles a la 9 del Bosque i l’Aribau
Més informació, entrades i imatges de Hamlet Aribau aquí: