La sala BARTS tancarà les portes aquest mes d’abril. Ho va anunciar l’Ajuntament de Barcelona al maig del 2020, quan va explicar la idea de transformar l’espai públic en la Casa de la Música. A partir del 17 d’abril, The Project deixarà de gestionar la sala que ha comandat durant els últims 10 anys.
En un comunicat The Project ha explicat que no es presentarà al nou concurs públic per gestionar-la perquè la licitació limita l’ús de la sala només a la música. “Les discrepàncies amb el detall i el contingut del nou concurs per a la gestió del teatre, que limita l’ús només a la música, fa inviable la continuïtat del que és i el que ha estat Barts i la seva proposta transversal i multiescènica”, expliquen al comunicat el fundadors de l’empresa, Tito Ramoneda y Joan Roselló.
L’Ajuntament de Barcelona, a través del delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament, Dani Granados, ha desmentit que les bases del concurs es limitin només a la música. A les bases del concurs s’especifica “suport al teixit musical, a les arts escèniques i a la creació”. També destaquen que a les bases del concurs es concreta l’aposta “pels gèneres musicals i al diàleg entre altres disciplines artístiques”.
Els tràmits administratius per a la resolució del concurs de gestió de la sala estan en la fase final. Al febrer es va tancar el període de sol·licituds. La concessió contempla una sessió de quatre anys amb possibilitat de pròrroga fins a un màxim de quatre anys més. Amb el nou concurs, l’Ajuntament busca que aquest equipament treballi de manera coordinada amb la xarxa de fàbriques de creació, els centres cívics, el teixit local i altres institucions musicals de la ciutat. Segons les bases, la nova gestió començarà l’1 de maig.
De l’antic Teatre Español a la sala BARTS
Aquest espai escènic, situat actualment l’Avinguda Paral·lel 82, va obrir les seves portes a l’abril de 1892 com Circo Español Modelo. Va ser el primer teatre de l’època més teatral del Paral·lel. Al 1893 va ser rebatejat com Teatre Circ Español, s’hi feia teatre i sarsuela. Era un ‘teatre de barraca’, construït amb estructura de fusta.
El 1907 va patir un incendi, va quedar destruït i es va aixecar de nou al 1909 com a Gran Teatre Espanyol. Entre el 1911 i el 1980 l’espai va combinar la seva activitat com a teatre amb l’exhibició de pel·lícules. Des dels seus inicis i fins a 1980 va ser un lloc de trobada gràcies al popular Cafè Espanyol.
A partir dels 80 es va reconvertir en la mítica discoteca Studio 54. L’espai, que volia emular la mítica sala novaiorquesa, va tancar i va ser enderrocat al 1997. Després d’una breu etapa com a restaurant d’espectacles i d’un sonat intent de convertir-lo en una gran casa de cites, l’espai va ser municipalitzat per l’Ajuntament.
L’any 2006 va ser llogat a la Societat General d’Autors i Editores que va respectar l’ antiga façana del teatre i va recuperar la seva activitat cultural. Es va convertir en l’Artèria Paral·lel. Aquesta nova etapa es va inaugurar amb la reposició de Nit de Sant Joan, espectacle musical de Dagoll Dagom.
El 2012 passar a ser gestionat per The Project i El Terrat i va tornar a canviar de nom per convertir-se en la sala BARTS, Barcelona Arts on Stage. La gestió de la sala, de titularitat pública, va ser concedida a través d’un concurs públic. Des de llavors la sala ha programat més de 1.740 funcions, entre les quals 258 espectacles de dansa, teatre i circ; 43 activitats de projectes solidaris; 742 concerts d’un total de 827 artistes; 107 conferències i debats, i 13 programes de televisió i ràdio.
Els actuals promotors del projecte, The Project, reivindiquen que la sala és un model de referència tant de l’àmbit local com nacional que “ha aconseguit tornar a la ciutat un local que, des del 1994 no havia arribat a reubicar-se en l’imaginari del públic”.
Músiques en Paral·lel, el nou projecte gestor de la sala
Músiques en Paral·lel, projecte que han presentat la Sala Upload amb les cooperatives Quesoni i L’Afluent, ha guanyat la gestió del que fins ara ha estat la sala BARTS.
El projecte, que ha presentat la millor oferta econòmica, ha obtingut la màxima puntuació en el concurs públic conovocat per l’Ajuntament de Barcelona, qui ha destacat que aquest és el projecte que més s’adequa al programa de les cases de cultura del Pla de Drets Culturals.