L’Antic Teatre ha presentat la seva programació per al 2025, un any clau per garantir la supervivència d’aquest espai emblemàtic de cultura de base al cor del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Tot i l’aprovació definitiva del procés d’expropiació el desembre de 2023, encara queden passos per consolidar la seva transformació en una Casa de la Cultura de la Ciutat.
La directora de l’Antic Teatre, Semolina Tomic, ha destacat la importància d’aquest procés: “El contracte de lloguer ens finalitza el desembre de 2026. No hi ha excuses, necessitem que aquest 2025 es completi l’expropiació per assegurar la continuïtat d’un espai que és més que un teatre: és un lloc de resistència contra la gentrificació i l’especulació urbanística”.
Des de l’Ajuntament han assegurat que la situació avança: “El procés administratiu és complex, però el compromís és ferm. L’expropiació està inclosa en els pressupostos del 2025 i aviat quedarà resolta”. Malgrat aquestes paraules, l’Antic Teatre manté la seva lluita. “Fins que no tinguem la propietat assegurada, no respirarem tranquils”, ha remarcat Tomic. La història d’aquest espai continua sent un exemple de resistència cultural davant les pressions del mercat i un símbol de la lluita pel dret a la cultura al servei de les persones.
L’espai, que enguany celebra 22 anys d’història, s’ha posicionat com un referent en les avantguardes escèniques i un punt de trobada per a les arts en viu, la investigació i la reflexió social. “Barcelona és una ciutat ferida per un turisme massiu i asfixiant, però l’Antic Teatre continua lluitant per ser un refugi cultural en aquest context advers”, ha sentenciat Tomic.
Reflexió i resistència cultural, eixos de la nova programació
La programació del primer semestre inclou 24 companyies que oferiran propostes interdisciplinàries centrades en temàtiques com el gènere, la descolonialitat, l’edatisme o el consumisme. Segons Claudia Vallès, coordinadora de projectes del teatre, l’Antic aposta per la representació de dones, persones migrades i col·lectius en situació de vulnerabilitat: “No només volem innovació escènica, sinó també coherència social. Volem ser un mirall crític de la societat en què vivim”.
Entre les propostes destacades, hi ha produccions pròpies com Si fuera una película de Macarena Recuerda Shepherd, Masha de la companyia Palimsesta, i Dances Romàntiques de Montdedutor, que reflexiona sobre els ideals de l’amor i les seves contradiccions. A més, es presentaran espectacles de figures consagrades com Jorge Dutor & Guillem Mont de Palol i Diana Gadish, així com l’arriscada performance de Morgana Morandi i les creacions interdisciplinàries de Victoria Aime, Anna Fontanet i Lluís Garau.
En el camp del circ contemporani, destaquen treballs com els de la companyia Palimsesta, que explora nous llenguatges escènics, mentre que el teatre social tindrà una presència destacada amb la Fundació Arrels / Teatre al Ras. Per la seva banda, projectes comunitaris com iai@s, que involucra persones grans en la creació artística, reflecteixen la dimensió inclusiva i arrelada del projecte.
El públic més atrevit podrà gaudir de les propostes radicals de creadors emergents com Laura Ramirez Ashbaugh, Kika Super Puta, Marina Fueyo i el Colectivo deria +rectificadora, que portaran a escena visions trencadores sobre temes d’actualitat.
Més informació sobre els espectacles de l’Antic Teatre: