El Grup Focus ha presentat la programació de la 35a temporada dels seus teatres (Romea, Goya, Villarroel i Condal) formada per prop de 70 espectacles, dels quals 20 són produccions pròpies. T’expliquem quines són les grans apostes per aquesta temporada!
Julio Manrique, José Sacristán, Carme Portacelli o el retorn de Jordi Boixaderas a l’escenari del Teatre Romea
Sota la direcció artística de Josep Maria Pou, la temporada començarà amb l’espectacle inaugural del del Grec 2021 Festival de Barcelona, Carrer Robadors, una aplaudida producció amb Bitó, dirigida per Julio Manrique; seguit de Clitemnestra, la casa dels noms una proposta del Teatre Principal de Palma i Testamento, dirigida i adaptada per Agustí Villaronga.
Més endavant tornarà la prestigiosa companyia “de teatre inestable” andalusa, La Zaranda, amb una coproducció amb el Teatre Romea amb que en clau d’humor volen fer una al·legoria descarnada de l’actualitat sota el nom de La batalla de los ausentes; a l’octubre es podrà veure de nou sobre l’escenari del carrer Hospital Señora de rojo sobre fondo gris, producció de Pentacion, protagonitzada per José Sacristán a partir de la novel·la de Miguel Delibes en record a la seva esposa. Al novembre s’estrenarà la coproducció entre el Teatre Romea, Teatro Español i el Grec 2021 Festival de Barcelona, La casa de los espiritus, l’excepcional adaptació escènica de Carme Portaceli i Ana Maria Ricart de la famosa novel·la d’Isabel Allende, una obra clau del realisme màgic.
A finals de novembre gaudirem de la producció pròpia del Teatre Romea, protagonitzada per Josep Maria Pou, Viejo amigo Cicerón, un joc dialèctic firmat per Ernesto Caballero; per acabar l’any la coproducció entre Misògines, Elefant, Mola i Teatre Romea 53 Diumenges, l’èxit de públic del Nadal passat, escrit i dirigit per Cesc Gay; al febrer es podrà veure Cigarreras, un espectacle basat en la novel·la La tribuna d’Emilia Pardo Bazán, un dels màxims exponents de la narrativa feminista gallega del segle XIX, una coproducció de Romea amb la companyia gallega Contraproducións.
La primavera arribarà amb una nova producció del Teatre Romea, Final de partida, el clàssic de Samuel Beckett traduït i dirigit per Sergi Belbel i que comptarà amb Jordi Boixaderas i Jordi Bosch com a protagonistes; al maig el Romea acollirà un muntatge de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, afincada a Madrid i dirigida per Lluís Homar, Lo fingido verdadero; i finalment el juny de 2022 el teatre tornarà a obrir les portes a l’òpera amb la representació d’Adina o el califa de Bagdad, per part de l’Òpera de Cambra de Barcelona.
David Verdaguer, Nora Navas, Emma Vilarasau i Àngels Gonyalons parlen de l’aïllament, l’homofòbia o el racisme a La Villarroel
La Villarroel ofereix una mirada còmplice a l‘espectador amb muntatges que pugen a l’escenari temes rellevants i d’actualitat com l’aïllament, l’homofòbia, el racisme o l’autoajuda. La temporada s’obrirà amb una producció pròpia, Començar, una comèdia dirigida per Pau Carrió, a partir del text de David Eldridge, sobre la necessitat d’escapar de la solitud, amb David Verdaguer i Mar Ulldemolins.
A partir de novembre, Cristina Genebat, Marta Marco i Nora Navas protagonitzaran l’estrena de Les irresponsables, un text hilarant sobre atrevir-se a ser lliure, de Javier Daulte i dirigit per Sílvia Munt, que coprodueixen Bitò i La Villarroel.
Ja entrats al 2022, La Villarroel produirà i estrenarà la primera versió en català de L’oreneta, un dels textos més internacionals de Guillem Clua, inspirat en el cas real d’un atemptat terrorista i homòfob al bar Pulse d’Orlando, protagonitzat per Emma Vilarasau i Dafnis Balduz; al maig, Rita de Marta Buchaca, aquest cop interpretada per dues dones, Mireia Portas i Sara Espígul, com a dues germanes que es plantegen l’eutanàsia de la mare; i, finalment tancarà la temporada l’espectacle de nova creació de Marc Angelet i Cristina Clemente Una teràpia integral, una comèdia sobre l’auto ajuda i la necessitat de creure en alguna cosa, que comptarà amb les interpretacions d’Àngels Gonyalons, Abel Folk, Maria Molins i Roger Coma.
Dins l’Offlavillarroel, la poesia de la quotidianitat de l’argentí Nelson Valente (autor de Els gossos, El declive o El loco y la camisa) amb Solo llamé para decirte que te amo; l’espectacle més tranquil i poètic del pallasso Guillem Albà, CALMA!; el primer text d’una de les recents incorporacions a l’autoria catalana, Qui estigui lliure, de Xavier Buxeda, amb Pau Escobar, Paula Jornet, i Nil Cardoner; A.K.A (Also Known As), de Daniel J. Meyer; i la relectura en clau feminista d’un clàssic amb L’amansi(pa)ment de les fúries, de la companyia Parking Shakespeare dirigit per Carla Rovira.
Sílvia Munt, María Galiana i Joel Joan fan temporada al Teatre Goya
La temporada 21-22 comptarà amb la programació de grans espectacles, començant amb Eva contra Eva, una coproducció de Bitò i Focus que recupera de manera lliure el clàssic film de Joseph L. Mankiewicz All about Eve, una comèdia de Pau Miró dirigit per Sílvia Munt i protagonitzat per Emma Vilarasau i Nausicaa Bonnín.
Tot seguit, la productora madrilenya Pentación presentarà El abrazo, protagonitzat per María Galiana, Juan Meseguer i Jean Cruz, una obra plena de poètica, intergeneracionalitat i interculturalitat dirigida per Magüi Mira.
Una de les grans apostes de la temporada serà la nova proposta del tàndem creatiu de gran èxit Joel Joan i Hèctor Claramunt amb El gran comediant. Els creadors de Escape Room (que es trasllada al Teatre Borràs) presenten ara una comèdia àcida i trepidant que reflexiona sobre l’esforç que hem de realitzar per complir els nostres objectius, una producció d’Arriska i Focus que protagonitzen Joel Joan, Xavi Mira, Sandra Monclús, Eduard Muntada i Àfrica Alonso.
Mistèri, comèdia i musicals al Teatre Condal amb Eduard Farelo, Alberto San Juan o Loles León
El teatre del Paral·lel dirigit per Daniel Anglès obrirà temporada amb la producció de Focus de gran format, Assassinat a l’Orient Express, el thriller de la reina del misteri, Agatha Christie, adaptat per Ken Ludwig està dirigit per Ivan Morales i comptarà amb Eduard Farelo en el paper d’Hèrcules Poirot i un elenc amb noms com Anna Barrachina o David Bagés.
Al febrer tornarà el musical original que va presentar-se en el marc del Grec Festival de Barcelona, La filla del mar, creació de La Barni a partir de l’obra d’Àngel Guimerà.
Durant el desembre tornarem a gaudir de la producció musical familiar de La Brutal i Grec Festival de Barcelona El màgic d’Oz; al maig Alberto San Juan portarà el seu espectacle Nueva York en un poeta, el qual recull les vivències de Federico García Lorca; seguidament el Ballet de Barcelona tornarà un any més al Teatre Condal amb Perspectives; i, finalment, Dos es Más i Pentación pujaran a escena Una noche con ella, un espectacle protagonitzat per Loles León.
El teatre acollirà els musicals Una llum tímida, l’espectacle de La Cicatriz que ja va triomfar a finals de la temporada anterior; Playlist, un concert de Miquel Fernández; i, finalment tornarem a gaudir amb Ocaña, reina de las ramblas, un recital teatralitzat a ritme de cuplet creat per Marc Rosich i Marc Sambola i amb Joan Vázquez com a protagonista.
35 anys del Grup Focus
El Grup Focus celebra enguany la seva 35a temporada. Una trajectòria consolidada que va començar l’any 1975 quan “un grup de practicants i apassionats teatrals”, segons s’han definit, van iniciar l’activitat escènica al barri del Turó de la Peira amb el nom Génesis Teatral. El grup independent aplegava trenta persones que, quinze anys més tard, van fundar la productora Focus.
Ara el Grup Focus integra setze empreses, cinc teatres (Romea, Goya, La Villarroel i Condal a Barcelona; Teatro de La Latina a Madrid), quatre unitats de producció i quatre-cents treballadors en nòmina. Al llarg d’aquests anys han presentat 328 espectacles de creació pròpia en 35.000 funcions (algunes encara recordades com Estan tocant la nostra cançó, Els nois d’història, No et vesteixis per sopar, les direccions de Calixto Bieito al Romea o la mítica La extraña pareja amb Joan Pera i Paco Morán). 3.200 artistes i creadores i més de 13.000.000 d’espectadors al llarg de tres dècades i mitja on també han hagut de trampejar tres crisis econòmiques i innumerables canvis legislatius. L’IVA del 21% del govern popular “encara fa mal”, ha afirmat Daniel Martínez de Obregón, president del conglomerat empresarial.
L’any de la remuntada
“Un any de parèntesi que ha esdevingut una època llarga i feridora” és com ha anomenat Martínez de Obregón als darrers mesos de convivència amb la covid-19. Malgrat el tancament interminent de teatres, han representat 47 espectacles que han aplegat 255.000 espectadors, un 71% sobre l’aforament permès. La recaptació ha estat un 60% menor que una temporada normal, però ho valoren com “una proesa, donades les circumstàncies i les expectatives”.
Per fer front al sotrac del coronavirus apel·len a l’esperit de “rebel·lia, persistència i autoexigència” del sector artístic i ampliaran l’activitat “amb tota la força de producció” que són capaços. Per això recuperaran les jornades de la plantilla, retallades en l’estratègia “d’austeritat en la gestió” que, segons han remarcat, els ha permès arribar a aquesta temporada sense haver de posar en risc el patrimoni empresarial. Engegaran 20 produccions pròpies i 8 coproduccions, amb “l’esforç més gran de producció artística” que han fet mai. Tot i això, el pressupost per a la temporada 21/22 és de 6 milions d’euros, 7,7 milions menys que la inversió van anunciar per la temporada 19/20. Encara queda temps per deixar enrere les conseqüències de la crisi econòmica i l’aturada de l’activitat derivada de la pandèmia.
La important divisió tècnica que ara ocupa la gran nau que l’empresa té al Poblenou es mourà al Besós, per donar cabuda al projecte artístic i formatiu BaAf –Barcelona Artist Factory, que s’anunciarà els propers mesos. Juntament amb la productora especialitzada en teatre familiar ViuElTeatre engegaran Cool-tiva’t, un cicle d’espectacles dedicats al públic en edat de formació; i obriran una nova línea de producció a Madrid, Lantia Escénica, que estrenarà l’espectacle Tartufo de Molière, amb versió i direcció d’Ernesto Caballero i protagonitzat per Pepe Viyuela.