Lapònia, una comèdia àcida sobre els límits entre la veritat i la mentida

Ens entossudim a ensenyar als nostres fills que no s’han de dir mentides, però els adults no podríem sobreviure sense elles. Conservem i alimentem grans farses col·lectives amb el pretext d’alimentar la il·lusió per la màgia als infants. El món està carregat de mentides i els primers a qui mentim és a nosaltres mateixos. De tot això i més tracta Lapònia una comèdia àcida produïda per Hause & Richman i Velvet Events, escrita a quatre mans per Cristina Clemente i Marc Angelet, i que inicia funcions al Club Capitol el 16 de gener.

La Mònica (Meritxell Huertas) i el Ramon (Manel Sans) interpreten a una parella que viatgen a Finlàndia, juntament amb el seu fill Nil de cinc anys, per passar les festes de Nadal amb la germana d’ella, la Núria (Meritxell Calvo), la seva parella, el finlandès Olavi (Roger Coma) i la filla de tots dos, Aina.

El Nil, la Mònica i el Ramon han preparat aquest viatge amb tota la il·lusió, ja que per fi el petit podrà conèixer el Pare Noel. No obstant, amb només vint minuts d’arribar a la idíl·lica llar nòrdica dels seus familiars, aquesta il·lusió quedarà soterrada per la decepció. La petita Aina explicarà al seu cosí que el Pare Noel no existeix i que és un personatge que es s’han inventat els adults per tal de coaccionar els seus fills per a que es portin bé.

Després del disgust, té lloc una intensa discussió entre les dues parelles sobre com educar els fills, sobre la veritat i la mentida, les tradicions i els valors familiars. Tot desemboca en una autèntica batalla campal, i sortiran a la llum secrets del passat que ningú volia desvetllar.

Conflicte i humor a parts iguals en un espectacle que reflexiona sobre les veritats que amaguen les mentides, i que s’atura en aquell moment de la nostra infància on perdem la innocència per a descobrir que les falses veritats són el pa de cada dia.

Cristina Clemente i Marc Angelet

Aquest espectacle neix de la voluntat dels dos dramaturgs de treballar plegats. Cristina Clemente acaba de guanyar el Torneig de Dramatúrgia del Festival de Temporada Alta, i porta a l’esquena 11 textos estrenats, entre ells Volem anar al Tibidabo (2009), La millor obra de teatre català (2009), Vimbodí versus Praga (2010), La nostra Champions particular (2012) i Ventura (2015). Marc Angelet va estrenar fa uns mesos l’aclamat Immortal, amb Bruno Oro, de la que en precedeixen altres treballs, també com a director: G8: Porta tancada (2002), amb la companyia Estrip Trist Teatre; Sopar de Nadal (2009), El biògraf (2012), Voyager (2012), Pluja (2016) i Life Spoiler (2018), entre d’altres.

Hause & Richman

Darrera d’aquesta productora teatral, que aposta pel talent local dels autors i les autores que escriuen en català, hi ha el dramaturg Jordi Casanovas i el productor Carles Manrique. Després de l’estrena i gira d’Immortal i Mala Broma, i a part de Lapònia, estrenen el 25 de gener Qui ets?, una peça basada en el llibre de Màrius Serra Quiet. Treballen també per la projecció internacional del textos de les seves produccions, que ja s’han pogut veure en més de 20 ciutats d’Europa i de Sud-Amèrica.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!