Després d’un viatge, engegat el 2017, que l’ha portat per tots els continents fins a retornar a casa el 2023, la 48a edició del Festival Grec apostarà per ser el reflex d’un viatge cap a l’interior que celebra les amistats i les aliances artístiques teixides en aquest etapa i homenatja als grans mestre de la història del teatre. “És un festival molt personal on he apostat pel talent local d’artistes en el qui crec molt, que han crescut amb el festival, però també pel talent de grans referents de l’escena internacional i on també espero que el públic gaudeixi de nous artístes i apostes que hem fet, el reflex del talent del futur”, explica Francesc Casadesús, que afronta el seu últim any com a director del festival. A partir el 26 juny, i fins al 4 d’agost, la ciutat s’omplirà amb una programació amb 81 espectacles i una cinquantena d’activitats paral·leles.
Els grans noms internacionals
Entre les propostes hi ha grans noms de l’escena internacional, imprescindibles del teatre, la dansa o el circ que fan parada a Barcelona dins del festival Grec. Hi destaca, per exemple, The second woman, un espectacle de 24 hores de les directores australianes Nat Randal i Anna Breckon durant les quals es repeteix 100 vegades l’escena del trencament d’una parella. La protagonista estarà 24 hores sobre l’escenari, mentre que 100 intèrprets seleccionats pel festival a través d’una convocatòria pública li faran la rèplica durant 10 minuts cadascun.
També hi participaran referents com Angélica Liddell, que presentarà El entierro de Bergman, una proposta inspirada en el cerimonial de l’enterrament de Joan Pau II i el del mateix Ingmar Bergman; Jan Lauwers, que durant tres nits oferirà els seus muntatges a partir de les tragèdies i de les comèdies de Shakespeare, Billy’s Violence i Billy’s joy. Però no seràn els únics també veurem projectes de grans figures com l’argentina Lola Arias amb Los dias afuera; la brasilera Christiane Jatahy, amb una versió de Hamlet plantejada des d’una òptica feminista; o el teatre polonès Krzysztof Warlikowski, entre altres.
El millor del talent local
Però a la programació d’enguany també tenen un pes important els artistes i companyies locals. Artistes amb una gran complicitat amb el Grec, que van començar a tenir-hi presència fa uns anys a sales petites de la ciutat, que han anat creixent de la mà del festival i que en aquest edició ocuparan el mític escenari del Teatre Grec de Montjuïc.
Una d’aquestes artistes nostrades amb les que el festival ha forjat una gran complicitat, Sílvia Pérez Cruz, protagonitzarà la inauguració d’aquesta edició amb el projecte Circular. L’artista proposarà un concert únic envoltada d’amics que l’han fet créixer com a artista: Natalia Lafourcade, Rocío Molina, Andrés Corchero, Pepe Habichuela, Carles Dénia, Judit Neddermann o Salvador Sobral, entre d’altres. El programa no serà igual cada dia i molts d’aquests artistes expandiran aquest univers durant les següents setmanes amb concerts i espectacles a diferents sales de la ciutat.
Per aquest històric escenari passarn també companyies com La Veronal, que proposarà una versió gran format del seus espectacle Sonoma, amb la cantant Maria Arnal com a protagonista; La Brutal amb una versió d’El Misantrop, amb direcció de David Selvas; o una producció que recull els millors moments dels 50 anys de Dagoll Dagom, dirigida per Dani Anglès.
El Grec als teatres de la ciutat
Més enllà del seu epicentre a Montjuïc, la programació s’estén per tota la ciutat amb propostes a 30 equipaments de Barcelona. El festival reivindica l’art d’explicar històries i proposa un recorregut per la història del teatre amb produccions actuals a diferents sales.
El Teatre Romea acollirà una versió de Tirant lo Blanc dirigida per Joan Arqué. Al Teatre Condal arriba la lectura que fa Alberto San Juan de la història d’Espanya i del mite de Don Joan a Macho grita. Al Teatre Goya farà parada l’actriu Lolita protagonitzant Poncia, escrita i dirigida per Luis Luque, que recupera el personatge de La casa de Bernarda Alba. I a la Biblioteca de Catalunya es podrà veure Tots ocells, de Wadji Mouawad, dirigit per Oriol Broggi.
A les sales mitjanes i de proximitat hi destaquen projecte com el de Sílvia Munt, que
presentarà a La Villarroel Les mans; Daniela Feixas que estrenarà a La Beckett el seu muntatge Malamort; Aina Tur, amb Sis hectàrees d’oliveres a la sala Heartbreak Hotel Cris Blanco al Centre de les Arts Lliures amb Pequeño cúmulo de abismos; Nina Orsini a l’Antic Teatre; la Cia 42km amb Not my Monkey al Teatre Eòlia; o el nou text de Lluïsa Cunillé, L’últim dia, dirigir per Xavier Albertí a la Sala Àtrium.
Més informació, imatges i entrades a: