Les catàstrofes del Prestige i la COVID-19 conflueixen a ‘N.E.V.E.R.M.O.R.E.’

Redacció

El Teatre Lliure encara es reserva una darrera sorpresa per festejar l’any nou i el Dia de Reis: el 7 de gener la companyia gallega Grupo Chévere presentarà a Montjuïc el seu darrer muntatge, N.E.V.E.R.M.O.R.E., una peça de teatre documental sobre el Prestige, les seves conseqüències 20 anys més tard i les connexions que guarda aquella catàstrofe mediambiental amb l’actual pandèmia de la COVID-19.

L’espectacle dona veu a sis persones que van viure en primera línia l’enfonsament del petrolier liberià davant les costes gallegues el novembre de 2002 i la conseqüent marea negra que va generar. Chévere recupera els testimonis enregistrats pel projecte Arquivo Viu de l’entitat Unha Gran Burla Negra, dedicada a guardar la memòria de la catàstrofe del Prestige. Es tracta d’una veïna de Muxía; un voluntari alemany instal·lat des de llavors a Costa da Mort; un mariner de la Ria d’Arousa; un mercader marí d’un poble de Costa da Morte; un professor de secundària i una dona de Camariñas que per aquell temps era parlamentària. A part dels testimonis, també utilitza gravacions àudios del personal de la torre de control de Fisterra, la tripulació del Prestige, els remolcadors i altres vaixells, helicòpters de rescat, capitania marítima de La Coruña, membres de la delegació del govern a Galícia i alts càrrecs del govern central de llavors.

Escena de l’obra. Imatge: Tino Viz

L’actor, dramaturg, director i activista cultural Xron firma la dramatúrgia i dirigeix un repartiment 100% gallec: “L’espectacle és un exercici de memòria per entendre el que ens passa ara mateix”, ha explicat Xron, que ha afegit: “La COVID-19 també ens ha fet percebre el Prestige com un avís del que ens havia d’arribar, com una baula més d’una cadena de catàstrofes que hem viscut com si no hi hagués cap altra possibilitat. És que no podem aspirar a un món i a una vida que no estiguin marcats per aquest tipus de desastres provocats?”.

L’elenc construeix els efectes sonors en directe fent servir objectes quotidians

El títol del muntatge, N.E.V.E.R.M.O.R.E., fa referència al poema d’Edgar Allan Poe titulat The Crown (El cuervo) i al nom de la plataforma ciutadana que va sorgir com a contestació a la pèssima gestió de la catàstrofe i que es deia Nunca Máis. La proposta és una producció del Centro Dramático Nacional, i es podrà veure del 7 al 16 de gener al Teatre Lliure de Montjuïc.

Per a més informació, imatges i entrades:

Escrit per
Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!