Després de viatjar durant cinc anys per tot el món (Grècia, els països de la Ruta de la Seda, Austràlia i els Estats Units, Amèrica Llatina i Àfrica), aquest 2022 el Grec torna a casa per connectar de nou amb la cultura més propera i coneguda. Del 29 de juny al 27 de juliol el festival ha programat 86 espectacles i més de 50 activitats per tota Barcelona, aquest any sense restriccions sanitàries.
Aquest any el festival d’estiu de Barcelona fa balanç de tot el bagatge adquirit i se centra en el convuls moment actual postpandèmic per reflexionar sobre la nostra història i cultura. Per fer-ho, a part de treballar per portar el públic als teatres i apostar pel talent local, el Grec farà una mirada al passat per esbrinar quines passes s’han de fer cap al futur.
La dansa inaugurarà el Grec 2022
El Grec Festival de Barcelona aixecarà el teló el 29 de juny i el 30 de juny amb la Nederlands Dans Theater – NDT 1, una de les companyies de dansa més prestigioses d’Europa, que obrirà amb un triple programa creat per tres generacions de creadores: la coreògrafa i ballarina valenciana i neerlandesa Marina Mascarell amb How to cope with a sunset when the horizon has been dismantled; la coreografia Bedroom Folk de Sharon Eyal i Gai Behar , i la creació de William Forsythe, One Flat Thing, reproduced.
Les principals figures internacionals
El festival d’estiu de Barcelona mantindrà l’aposta per la creació internacional amb tot un seguit de muntatge que reflexionaran sobre temes com la democràcia, la violència racial, els feixismes, els refugiats, les identitats sexuals o el relat de la vida en països comunistes.
El Grec programarà al Teatre Lliure obres com Un enemic del poble (Ein Volksfeind), la sovint polèmica obra d’Henrik Ibsen en un exitós muntatge dirigit per Thomas Ostermeier que fa molts anys que no es veu a Barcelona, una oportuna reflexió sobre democràcia i medi ambient; o The Wooster Group, la companyia més important dels Estats Units, serà a Barcelona aquest estiu amb The B-Side “Negro folklore from Texas State Prisons” A record album interpretation. Al Mercat de les Flors es podrà veure a Phia Ménard amb La Triologie des Contes Immoraux, el grec Christos Papadopoulos amb Larsen C i el noruec Alan Lucien Øyen amb Story, story, die. També destaquen dues perles del festival que es faran en museus: Marlene Monteiro Freitas portarà Idiota al MACBA, una coreografia que transcorre dins d’una capsa, i Mohamed El Khatib presentarà al MNAC Gardien Party, una peça protagonitzada per vigilants de diferents museus del continent.
En l’àmbit internacional també destaquen el darrer muntatge de Romeo Castellucci, Bros, estrenat a Temporada Alta la tardor passada protagonitzat per intèrprets no professionals en el qual comèdia, tragèdia i violència es reflecteixen l’una en l’altra; o En Transit del director iranià Amir Reza Koohestani, que visitarà per primera vegada Barcelona amb aquesta reflexió sobre les persones migrades que parteix d’una experiència real neix i de l’adaptació d’una novel·la sobre els refugiats de l’Alemanya nazi.
Hi haurà espai per projectes locals que han triomfat també per tot el món. El Conde de Torrefiel presentarà la seva nova cració, Un mundo interior; veurem la nova versió de 28 i mig que Oriol Broggi i La Perla 29 han presentat al Teatre de la Colline de París; o l’aclamat muntatge de La Veronal Opening Night, que es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya.
Una revisió dels clàssics
A l’edició d’engany hi ha una sèrie d’obres que apostes per fer una relectura dels clàssics per poder fer, a la vegada, una reflexió al voltant de la cultura i la història. És el cas de l’estrena a Barcelona de la revisió d’El burlador de Sevilla per part de la Compañia Nacional de Teatro Clásico amb la direcció de Xavier Albertí; també ho faran Rhum i cia amb El diablo cojuelo; o el Centro Dramático Nacional amb El paraiso perdido, l’obra de John Milton dirigida per Andrés Lima i amb Pere Arquillué de protagonista.
També destaca la revisió de Tartufo de Molière amb Pepe Viyuela i direcció d’Ernesto Caballero o els poemes de Safo interpretats per Marta Pazos amb la compositora Christina Rosenvinge i dramatúrgia de María Folguera. Imprescindible també l’estrena d’un Hamlet que arriba del Perú i on els protagonistes són nois i noies amb síndrome de Down, o Ofèlia d’Àlex Rigola.
L’aposta pel talent local
La dramaturgia catalana hi serà ben present amb noms com Jordi Prat i Coll (Fàtima al Teatre Lliure), Marta Buchaca (Quan temps em queda? al Teatre Goya), Jordi Casanovas (Immunitat a La Villaroel), Llàtzer Garcia (Al final, les visions, a la Beckett), Sílvia Navarro (Negatius a la Sala Flyhard), Marc Rosich (Isadora a l’armari, al Teatre kademia), o companyies com La Virgueria (al Centre de les Arts Lliures) que presentarà El Missioner, un espectacle que qüestiona el consum audiovisual de masses.
En aquesta edició del Festival Grec s’hi podran veure produccions insòlites, creades per a l’ocasió, que uneixen diferents sensibilitats artístiques. Aquest és el cas de l’espectacle que oferirà el ballarí i coreògraf de flamenc Israel Galván i l’Escolania de Montserrat, o el que farà el coreògraf Pere Faura amb l’Orfeó Català.
En dansa hi ha produccions de peces com Runa de Lali Ayguadé, on reivindica l’existència tangible davant la lleugeresa intranscendent del món actual, però també nous treballs de figures com Nazareth Panadero, Albert Quesada o Maria Jurado i Nico Jongen. En circ destaquen companyies com Vöel o Psirc, i en familiar la Trilogia Olympus de l’Agrupación Sr. Serrano, Aracaladanza, Thomas Noone Dance o La Baldufa, que s’uneix a Sol Pico per presentar Imperfect, un espectacle que ens demostra que l’edat no ha de suposar un límit i que la perfecció no existeix.
El Grec 2022 també comptarà amb un nou espai recentment adquirit per la ciutat: El Molino. L’emblemàtic teatre acollirà un cicle de dues setmanes que vol ser un aparador de la diversitat expressada a través de les arts escèniques, la música i la performance, però també mitjançant el rescat de la memòria d’un Paral·lel que va ser la principal referència barcelonina del music-hall i el cabaret. Molinex, comissariat per Vicent Fibla i el Festival Eufònic, proposa una posada al dia, canalla i queer, del Molino, amb artistes com Teknodrag, Hidrogenesse, Raval Cuir, Aka Teatro o Txe Roimeser, entre altres.
Dues propostes de teatre musical
El teatre musical, com cada any, també protagonitzarà alguna nit d’estiu del Grec. Aquest any destaquen dos projecte especials. Hi haurà l’estrena absoluta Immersive Next to normal de Brian Yorkey i Tom Kitt, on protagonistes del repartiment original de Broadway participaran en una versió immersiva del musical al Centre d’Arts Digital IDEAL.
L’altre projecte farà les delícies dels amants dels musicals que podran gaudir d’un homenatge a Stephen Sondheim al Teatre Grec. A Sondheim Night Music constitueix una repassada a les seves obres més conegudes per a teatre, cinema i televisió, interpretades per vuit de les veus més reconegudes del panorama del teatre musical actual com Julia Möller, Lydia Fairén, Roser Batalla, Xènia Garcia, Frank Capdet, Jan Forrellat, Pitu Manubens o Toni Vinyals, entre altres.
Tota la informació i entrades del festival Grec la podreu descobrir aquí: