Tant per anar en família, com per escapar-ne, el teatre és sempre una molt bona opció per a gaudir de les Festes. La cartellera de Barcelona i rodalies ens ofereix una gran diversitat de propostes per anar al teatre durant aquestes dates nadalenques. Com cada any, hem preparat una selecció per ajudar-te a escollir, segons els teus gustos o els dels teus acompanyats: nadalenques, musicals, divertides, màgiques, emotives… I recorda que també pots consultar la nostra selecció de propostes familiars, de circ de Nadal i per a passar el Cap d’Any al Teatre.
NADALENQUES
Sembla que un Nadal sense l’espectacle antinadalenc de Toni Moog no seria el mateix. El popular humorista torna al Capitol amb Navidad con Toni Moog per continuar patejant a l’esperit nadalenc després d’onze temporades consecutives d’èxit. Per la seva banda, el Teatre Condal presenta Fins als… Nadals, un espectacle que, de la mà de Daniel Anglès, convida a celebrar el Nadal i les seves cançons amb sentit de l’humor i sentit de l’amor.
També en clau musical, el Maldà recupera Nadales, un recull de les nadales més populars amb els arranjaments més festius, clars i simples possible per gaudir-les al màxim. Una miqueta diferent és Feliç Diwali, una comèdia nadalenca de pau, amor i molta mala bava que es pot veure a la Sala Versus Glòries. I per últim, un clàssic que s’adapta a totes les efemèrides del nostre calendari: L’Impro show especial Nadal; el concurs d’improvisació més popular de la cartellera, al Teatreneu.
MUSICALS
Les sales de la ciutat t’han preparat una atractiva oferta d’espectacles de teatre musical per aquest Nadal. Per començar el Teatre Tívoli acollirà el plat musical més fort de la temporada: West Side Story. Per la seva banda, Àngel Llàcer i Manu Guix et conviden a una divertidíssima comèdia amb La tienda de los horrores (Teatre Colisseum), mentre celebren la seva sisena temporada a la Sala Barts amb el musical familiar El Petit Príncep.
Una de les companyies més emblemàtiques de teatre musical de casa nostra, Dagoll Dagom, torna amb l’emotiva història d’una família que lluita per retrobar-se a Maremar, amb música i lletres inspirades en les cançons de Lluís Llach (Poliorama). En una vessant més íntima, Joan Vàzquez recupera el seu homenatge a Sondheim amb Something’s coming al Maldà. Si el que busqueu, però, és un muntatge més gamberro i esbojarrat, Autónomos. El musical continua amb la seva quarta temporada d’èxit a l’Almeria Teatre. Finalment, en una línia també humorística, podeu optar per Les variacions Bildelberg a l’Escenari Brossa, una comèdia musical, en format cabareter i amb molta ironia sobre l’actualitat política mundial.
DIVERTIDES
Riallades a dojo per disfrutar en família i amics, o com a eina terapèutica per superar el Nadal. Les trobaràs a la que és considerada per molts com la comèdia més divertida mai escrita Pel davant i pel darrere (Borràs) o de la mà de Joel Joan que torna amb l’humor de la reeixida Escape Room (Teatre Goya), a més d’haver dirigit a Joan Pera a El pare de la núvia, que es continuarà fent per festes al Teatre Condal. En format més petit però igualment divertides trobem propostes com Kràmpack, una de les revelacions comercials de la temporada (al Teatre Aquitània), o Coitus la comèdia i Èxit, les noves obres d’Oscar Contreras (creador de l’exitós Orgasmos), al Club Capitol i al Teatre Aquitània, respectivament.
MÀGIQUES
Si hi ha quelcom que pugui definir l’essència del Nadal, això és la màgia! Per començar, a Nada es imposible, Antonio Díaz ‘El Mago Pop’, ofereix al Teatre Victòria un viatge a través de l’extraordinari, ple de sorpreses, diversió, sensibilitat, ritme i emoció. A l’Escenari Joan Brossa trobarem al veterà Mag Selvin amb el seu espectacle Ni sí, ni-nots, el seu show de màgia i ventrilòquia. Per la seva banda, el Teatreneu ofereix els espectacles de màgia Detalls de Sergi Armentano i Bliss de Jordi Pota. Per últim, si el que us agrada és el mentalisme, no us podeu perdre ¿Estamos programados? de Magno el mentalista (també al Teatreneu) o En tu mente de Luis Pardo a l’Eixample Teatre.
EMOTIVES
Si més no, el que té el Nadal és una càrrega intensa i concentrada d’emoció. I d’això, el teatre, n’és un bon exemple. Un dels espectacles que més ens remouran per aquestes festes és Ramon a la Sala Atrium, un monòleg tragicòmic protagonitzat per Francesc Ferrer que reflexiona sobre la por al compromís, els límits de la llibertat i la impossibilitat d’aturar el pas del temps. També encaixa perfectament amb l’esperit nadalenc de celebrar la vida amb els que més estimes Les coses excepcionals, la darrera producció de Sixto Paz i El Terrat, que torna al Club Capitol.
Fins al 15 de desembre, encara sou a temps de no perdre-us La dona del 600 al Teatre Goya, una altra història que remou les emocions familiars, com ho farà també a la Sala Flyhard Lo nuestro d’Eu Manzanares. Per últim, La Villarroel ens ofereix a Guillem Albà amb Calma! on repensa des de l’humor una de les malalties socials més importants: l’estrès.
REIVINDICATIVES
També el Nadal té espai per a propostes teatrals més reivindicatives, amb contingut polític o social, per aquells que consideren que les festes són un bon moment per a la conscienciació. En aquest sentit, Money, a la Sala Fènix, proposa un espectacle trepidant i canalla d’aires tarantinescos que entrellaça diverses històries entorn dels diners i les seves misèries per a reflexionar sobre la seva importància en els nostres dies. Al Teatre Lliure, es podrà veure Turba, una proposta de Mos Maiorum (companyia resident) on indagaran en els mecanismes que fan possible la mobilització de masses; un treball d’investigació encara en procés de creació.
Per la seva banda, l’Antic Teatre presenta Projecte 92, un espectacle del col·lectiu Las Huecas que ens parla de la relació entre el naixement de la Barcelona olímpica i el de les nenes que van néixer a la dècada dels 90. Finalment, la Companyia Laboratorio Teatre representarà Allende, el seu sisè muntatge, que es planteja com un homenatge a un moment polític, l’evocació de la memòria i, sobretot, un cant pel dret de viure en pau.
CLÀSSIQUES
Per suposat, els aficionats als autors clàssics (Shakespeare, Molière, Beckett) trobaran també un bon grapat de propostes entre les quals escollir aquest Nadal. Per començar, el cicle que està fent la Sala Beckett pel 30è aniversari de la mort de l’autor que dóna nom a la sala presenta en aquestes dates dos muntatges del mestre de l’absurd: Esperant Godot i Beckett ladies. Al Teatre Akademia, per la seva banda, es podrà veure La mascarada, una comèdia àcida i trepidant que adapta lliurement El burgès gentilhome de Molière per part de Els Pirates Teatre. Evidentment, parlant de clàssics, no podia faltar un Shakespeare. En aquest cas, El Maldà programa Derivacions d’Otel·lo, el nou espectacle d’Alba Sarraute, basat en el mític personatge del bard anglès. Per últim, els amants dels clàssics, en aquest cas, literaris, podran gaudir al Teatre Nacional de Mrs. Dalloway, l’adaptació teatral de la novel·la de Virgina Woolf protagonitzada per Blanca Portillo i dirigida per Carme Portaceli.
ELS MILLORS TEXTOS
Per últim, la diversitat de la cartellera també ofereix un seguit de textos teatrals de gran qualitat amb muntatges que, per descomptat, estan a l’alçada. En aquest sentit, podem veure a Julio Manrique com a actor a Una història real de Pau Miró a La Villarroel i com a director a Jerusalem on Pere Arquillué protagonitza al Teatre Romea un memorable text de Jez Butterworth. D’altra banda, el Teatre Nacional programa L’amic retrobat, una obra de Fred Uhlman adaptada per Josep Maria Miró i dirigida per Joan Arqué. Finalment, La Gleva recupera Amici Miei, una vetllada on l’actor Mario Gas recita i representa textos de Foix, Vinyoli, Fernán Gómez, clàssics del Segle d’Or i algunes veus contemporànies i emergents del teatre, la poesia i el periodisme. Tot un luxe!