El passat andalusí de la península Ibèrica és un dels períodes més fascinants i alhora més silenciats de la nostra història. Entre els segles VIII i XV, al-Àndalus va esdevenir un centre de convivència i intercanvi cultural entre musulmans, cristians i jueus, impulsant un llegat artístic, científic i filosòfic que encara ressona avui en dia. No obstant això, el relat oficial sovint ha relegat aquest passat a un paper secundari, presentant-lo com una anomalia més que com una part essencial del que som avui.
Amb aquesta premissa, la companyia Espurna Teatre proposa TRAMPANTOJO, o el relat de la història d’Espanya, un espectacle multidisciplinari que qüestiona el relat hegemònic sobre el passat andalusí de la península Ibèrica. Amb dramatúrgia i direcció de Maria Villarejo Barberà, l’obra proposa un exercici de memòria històrica que busca rescatar la diversitat i riquesa cultural d’aquest període clau. L’estrena tindrà lloc a la Sala Fènix a partir del 5 de març.
Un viatge entre la memòria i la identitat
A través d’una combinació de text, teatre visual, dansa, cant i projeccions, TRAMPANTOJO explora com la invisibilització de la petjada andalusina ha configurat una identitat excloent que ignora una part essencial de la seva història. La companyia posa en dubte el discurs dominant sobre la Reconquesta i la Invasió Islàmica, elements clau en la narrativa històrica oficial que han contribuït a esborrar o minimitzar la influència andalusina en la nostra cultura.
Amb un format de teatre documental, l’espectacle dona veu a diferents personatges que revisiten aquest passat des d’una perspectiva contemporània. L’espectacle utilitza diversos llenguatges escènics per generar una experiència immersiva: des de la interpretació en viu de cançons sefardites i populars, l’ús de projeccions i ombres xineses o la dansa amb coreografies inspirades en el flamenc.
A través d’aquesta proposta, Espurna Teatre reivindica el reconeixement de la diversitat cultural com un element estructural de la nostra societat. En un moment en què el debat sobre la identitat i la memòria històrica és més viu que mai, TRAMPANTOJO es presenta com una eina de reflexió i diàleg sobre la necessitat de revisar el passat per entendre millor el present.
Més informació, imatges i entrades a: