Fins al 16 de març es pot veure al Teatre Lliure estrena L’herència, la multipremiada peça del dramaturg Matthew López sobre la cultura gai i el llegat de la sida, dirigida per Josep Maria Mestres.
L’herència se centra en la vida d’un grup de joves gais que viuen a Nova York el 2016, una generació després del moment àlgid de la crisi de la sida i coincidint amb les eleccions presidencials dels Estats Units que va guanyar per primera vegada Donald Trump. “Quan vaig llegir el text em va semblar impressionant. Em concernia emocionalment, políticament… I vaig veure que podia ser una gran experiència per al públic, profundament commovedora”, explica Mestres. Inspirat lliurement en la novel·la Howards End, d’E. M. Forster, l’espectacle n’agafa l’estructura, alguns dels temes i personatges i la presència del mateix escriptor, que Matthew López introdueix en la trama.
L’obra arranca com un taller d’escriptura amb uns joves que no saben què escriure. A partir d’aquí, comencen a interpretar els personatges que es van inventant i la ficció es converteix en realitat, construint una història que creua la vida d’aquest grup de joves gais amb la que van viure les dues generacions anteriors, marcades per l’impacte de l’epidèmia de la sida. “L’epidèmia i els seus estralls planen per tot el muntatge i en molts moments s’apoderen del relat”, explica Mestres. “Es parla de la gent que va estar a primera línia durant l’esclat de l’epidèmia –a finals dels anys 80 i principis del 90– i com ho van viure: uns des de la por i la paralització, d’altres, des de les cures, la solidaritat i la lluita…”, afegeix.
El passat que defineix el present
L’herència és una peça sobre les transmissions i els llegats materials i espirituals, que reflexiona sobre què devem als qui van viure i estimar abans que nosaltres i sobre la nostra responsabilitat envers les generacions futures. “Va de la gent que ens ha precedit en la lluita pels drets i les llibertats que gaudim ara, però que darrerament veiem perillar dia rere dia, i dels que continuen i continuem lluitant per preservar-los i expandir-los”, explica Mestres.
El muntatge té una durada total de 6 hores, i consta de dues parts que es poden veure en dies alterns –dijous la primera part i divendres la segona– o totes seguides durant el cap de setmana. Compta amb llarg repartiment amb noms com Carlos Cuevas, Abel Folk, Carles Martínez, Albert Salazar, Marc Soler, Dafnis Balduz, Ricard Boyle, Francesc Cuéllar, Ferran Vilajosana, o la veterana actriu de 80 anys Teresa Lozano.
La producció original de L’herència, amb direcció de Stephen Daldry, es va estrenar al Young Vic Theatre de Londres el març del 2018. Després de la gran acollida que va tenir, l’espectacle va saltar al West End i, el setembre del 2019, la mateixa producció va creuar l’Atlàntic i va estrenar-se a Broadway. Des d’aleshores se n’han fet altres produccions a Alemanya, Suècia, Brasil, Dinamarca, Austràlia, Canadà i Japó.
Més informació, imatges i entrades a: