SANT JORDI 2025

Llegir teatre: opcions, novetats i recursos

Tot i que el teatre està pensat per ser viscut sobre l’escenari, la lectura de textos dramàtics obre una porta privilegiada a la intimitat de la paraula escrita. Llegir teatre és llegir en veu baixa una acció viva, una emoció compartida. És imaginar, des de la pàgina, un món que pren forma als escenaris, però que també pot fer-se real dins la ment de qui llegeix.

A continuació t’oferim algunes iniciatives destacades que han convertit el text teatral en una experiència literària pròpia, amb col·leccions editorials i propostes que faciliten l’accés a la dramatúrgia per a lectors, estudiants i amants del teatre.

Amb aquesta premissa neix Llum de guàrdia, la nova col·lecció del Teatre Lliure en col·laboració amb l’editorial Comanegra. La iniciativa proposa una sèrie de publicacions que recolliran algunes de les obres representades a l’escenari del Lliure, amb l’objectiu d’apropar el públic lector a la dramatúrgia contemporània. La col·lecció publicarà entre sis i vuit títols anuals, principalment en català però també amb algunes edicions en castellà, i es distribuirà tant en format físic com digital. Els primers títols han estat L’herència de Matthew López en traducció de Joan Sellent i Prosopopeya de Pablo Macho Otero. Durant aquest primer semestre també s’hi sumaran obres com Fantàstic Ramon de Clàudia Cedó, Cor dels amants de Tiago Rodrigues i La brama del cérvol de Joan Yago.

Comanegra ja havia deixat empremta en l’àmbit teatral amb la col·lecció Dramarticles, publicada en col·laboració amb l’Institut del Teatre. Aquesta sèrie ofereix una selecció de textos pensats no només per a la lectura sinó també per a la seva posada en escena. En aquesta col·lecció hi conviuen obres de dramaturgs contemporanis catalans, clàssics revisitats i traduccions destacades del panorama internacional. Inclou títols com L’onzena plaga de Marta Barceló o El joc de Riambell de Carles Soldevila, i traduccions com Les tres germanes de Txékhov en versió catalana. En aquest mateixa línia a mig camí entre la paraula i l’escena, la mateixa editorial també impulsa Paragrafies, una col·lecció paral·lela dedicada al pensament coreogràfic i al procés creatiu de figures destacades de la dansa contemporània catalana.

Una altra col·lecció clau per als lectors de teatre és Teatre Reunit, d’Arola Editorial. Aquesta proposta ofereix volums monogràfics que reuneixen diverses obres d’un mateix autor, tot sovint estructurades com a antologies representatives o bé com a reculls d’obra completa. És una oportunitat per submergir-se a fons en el món creatiu de dramaturgs com Sergi Belbel, Lluïsa Cunillé, Josep Maria Miró, Jordi Galceran o Guillem Clua. Sovint, aquestes publicacions compten amb el suport d’institucions com el Teatre Nacional de Catalunya o la Sala Beckett, i constitueixen un arxiu essencial per als amants de la dramatúrgia catalana contemporània.

Llibreries i plataformes especialitzades

Aquest panorama editorial es complementa amb un nombre creixent de llibreries i plataformes especialitzades que faciliten l’accés als textos teatrals. Des de llibreries físiques, amb una secció cada cop més cuidades de teatre, fins a espais virtuals com Llibres.cat, La Casa del Llibre o les biblioteques públiques —especialment aquelles que participen en clubs de lectura com Llegir el Teatre de la Diputació de Barcelona—, cada vegada són més les opcions per als qui volen llegir teatre, redescobrir obres vistes a escena o, senzillament, explorar la força de la paraula dramàtica des del paper.

Escrit per

Teatre Barcelona és el mitjà de comunicació escènic de referència a Catalunya. Cada setmana t’actualitzem amb les millors novetats, entrevistes, reportatges exclusius, seleccions d’espectacles, pòdcasts… No et perdis res del que passa a la cartellera teatral!

Arxivat a
Articles relacionats
La diversitat assalta els espais d’humor

La diversitat assalta els espais d’humor

Recordeu els famosos “Chistes de mariquitas” de l’Arévalo? Fins fa poc, aquesta era l’única referència per a molts barcelonins quan els parlaven de comèdia amb perspectiva LGTBIQ+. L’escena de comèdia, […]

Les iaies han tingut una vida. I quina vida!

Les iaies han tingut una vida. I quina vida!

Del 25 d’abril al 22 de maig, el Teatre Nacional de Catalunya acull Iaia, una proposta teatral i documental de la companyia Mambo Project, que converteix el menjador de casa […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!