CIRC

L’origen de la família Raluy: un viatge a través del temps i la història del circ

La història de la família Raluy té tots els ingredients d’una pel·lícula de Hollywood. De fet, les seves centenàries caravanes i el seu circ-museu van ser, l’any 2011, escenari de la presentació de la pel·lícula Aigua per a elefants, ambientada en un circ dels anys 30 i protagonitzada per Robert Pattinson i Reese Witherspoon. La companyia era el lloc ideal per a la posada de llarg d’aquesta superproducció. Una visita al Raluy és un autèntic viatge en el temps que no necessita ni decorats ni postproducció, és un somni amb els peus a terra.

Imatge de l’espectacle ‘Vekante’ del Circ Raluy Històric

Els últims anys, la família s’ha dividit en dues companyies, i una nova generació de dones (Louisa i Kerry al Circ Raluy Legacy i Rosa al Circ Històric Raluy) ha agafat el relleu als quatre germans, tot homes (Lluís, Carlos, Eduardo i Francis). Ells són la segona generació de la nissaga, fills de Marina Tomàs, igualadina de bona família, i Luis Raluy Iglesias, acròbata nascut a Carcassona (França) l’any 1911. Conegut com El Tigre de Sant Adrià, a mitjans dels anys 30 feia exhibicions a les platges de Sant Adrià de Besòs i formava part, ja, dels grups Los Oliveras i Los Keystone.

Instantànies del patriarca: Luis Raluy

Marina, que s’havia traslladat a Barcelona, es va enamorar de l’acròbata Luis Raluy i va decidir deixar la vida benestant per començar una vida nòmada. D’aquesta manera tan romàntica naixia la nissaga Raluy. Entre els anys 40 i 50 del segle passat, la parella va actuar en els grans circs europeus i el nom de Raluy es va escampar com la pólvora gràcies a dos números d’alt risc, espectaculars i únics: l’home bala i el triple salt mortal en automòbil. Amb els anys, els fills de la segona generació també van començar a fer un número de barres fixes i durant 15 anys van actuar en prestigiosos circs, com el Cirque d’Hiver de París i el Blackpool de Londres.

La família es va anar fent gran —els fills es casaven— i aquesta època triomfant d’artistes contractats va donar pas a inicis dels anys 70 a la fundació d’un circ familiar, que en una primera etapa va tenir diversos noms: Alabama, Moscovo-Portugal, Moscú i Ringland. Van viatjar per mig món i durant tres anys van estar de gira per Portugal, fins que la Revolució dels Clavells va estar a punt de nacionalitzar el circ i van tornar a Catalunya.

El Circ Raluy Legacy amb ‘Todo locura 2’

Era un circ tradicional, fins que, a poc a poc, la família va anar arreplegant caravanes i vehicles antics d’abans de la Segona Guerra Mundial per restaurar-los. Així es va anar convertint en el circ a l’antiga que tots coneixem i podem admirar, un Nadal més, al Port Vell de Barcelona.

Per a més informació sobre els espectacles a Barcelona, pots mirar aquí:

Escrit per

Periodista. Entre els anys 1997 i 2009 va ser redactor del diari El Punt. Actualment col·labora en vàries revistes i publica el Diari del Circ a Vilaweb. Va ser membre de la primera junta directiva de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) i cap de redacció de la revista Zirkòlika entre els anys 2012 i 2022. Ha realitzat diverses conferències sobre circ i publicat el llibre Animal de Circ. Retrat de Tortell Poltrona.

Arxivat a
Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!