Aquesta serà la quarta temporada d’Els Pirates Teatre al capdavant de la programació d’El Maldà, amb una aposta ja consolidada per les companyies i els joves talents que la temporada passada va tancar amb gairebé 12.500 espectadors. Ara encaren un nou curs amb la creació de nous espectacles com a principal objectiu amb la programació de fins a 11 estrenes absolutes.
En aquesta nova etapa, El Maldà ha programat fins a 62 companyies de teatre i dansa, i enguany continuarà sent una de les seves prioritats amb els Parking Shakespeare, Les Antonietes o La Ruta40. Sense oblidar el públic, “cada cop més fidel a les propostes de la sala”. Adrià Aubert, director artístic de la sala, explica que, dels 16 espectacles de la temporada, “gairebé la meitat són produccions de companyies estables” i remarca que és la temporada amb més estrenes, una tasca “especialment difícil” en una sala de proximitat com El Maldà. Com a novetat, a més, enguany col·laboraran amb Jove Espectacle per tal de programar funcions escolars durant tot el curs.
Obrirà la temporada una de les companyies veteranes, els Parking Shakespeare, que hi seran per partida doble, al setembre amb Les males persones, una obra dirigida per Carles Mallol basada en Els bandits de Schiller i al gener amb Déu és bellesa, dirigida per Alícia Gorina. Les Antonietes, que ja van portar amb èxit el seu Vània a la sala, estrenen Mambo, una obra escrita i dirigida per Oriol Tarrason que ens convida a sopar amb una parella que es divorcia cada dia des de fa set anys. Una comèdia amb ressonàncies a Woody Allen que suposarà la primera estrena d’un text del seu director de capçalera per part de la companyia.
Enric Cambray i Ricard Farré faran gala dels seus dots per la comèdia amb Les dones sàvies, de Molière. Una peça que comptarà amb la col·laboració de l’actriu Clara Segura en la direcció i on els dos actors interpretaran desenes de personatges per posar en evidència un poeta mediocre i cregut. Marilia Samper dirigirà Vernissatge, un text del txec Václav Havel escrit el 1975, durant la repressió posterior a la Primavera de Praga de 1968, que “encara és completament vigent”.
També farà temporada a l’antic palau del Baró de Maldà Ignots, de Ramon Madaula, un text de nova creació on l’actor es pregunta si la verdadera amistat pot resistir-ho tot amb Josep Julien i Marc Rodríguez com a protagonistes. Moisès Maicas també presentarà dues parelles d’amics, en aquest cas a Peggy pickit, una “comèdia àcida que trenca completament la quarta i cinquena paret” de Roland Schimmelpfenning, de qui ja va estrenar amb èxit El drac d’or. I Jofre Ballés dirigirà Conte de tot sants, una revisió contemporània del conte de Dickens.
Ja al març arribarà una proposta que agrupa dones procedents de diferents disciplines per tal de mostrar les cotilles que encara avui dia oprimeixen més de la meitat de la població, Barbes de balena. Anna Maria Ricart a la dramatúrgia i Mònica Bofill a la direcció uniran música, dansa i text amb la història de la doctora Dolors Aleu i Riera, la primera dona llicenciada en medicina a l’Estat per parlar de la família i la societat, també d’avui.
Tampoc hi faltarà el musical, que ha estat present en les diferents temporades del teatre. Alícia Serrat i Marc Sambola dirigiran Per si no ens tornem a veure, la història de dues persones que no són qui diuen ser que vol homenatjar comèdies de disfresses o identitats falses com El joc de l’amor i de l’atzar i Al vostre gust.
A més, durant les festes de Nadal tornarà el que ja hi ha qui ha qualificat com els Pastorets d’El Maldà: El llarg dinar de Nadal de La Ruta 40, un deliciós recorregut per 90 dinars d’una família nord-americana. També tornarà Estranha forma de vida, la història d’amor basada en la correspondència i obra de Fernando Pessoa i Vremya Musei de la Cia Voltäla, una comèdia de teatre físic per a tots els públics.
CABARETS, RONDALLES I DANSA
Després d’un any amb Balneari Maldà d’Els Pirates Teatre cada dilluns, El Maldà recupera el cabaret dels dilluns obert a totes les companyies. S’hi podran veure, a partir del gener, Close to Liza, ¿Qué fue de Andrés Villarrosa? i Missis Brownie. A més, la sala oferirà propostes ja habituals en la programació com el cicle de rondalles mallorquines Al cel mos vegem tots plegats i el festival Maldà enDansa.
15 ANYS DE PIRATES TEATRE
Els Pirates Teatre celebren enguany el seu 15è aniversari amb una festa a la Sala Luz de Gas el proper 14 de novembre. A més, del 24 de maig al 26 de juny estrenaran el seu darrer espectacle Somni d’una nit d’estiu de W.Shakespeare a la Seca Espai Brossa. “Sortirem del Maldà després d’uns quants anys i tornem a una sala que ens ha vist créixer i que ens va donar una de les nostres primeres oportunitats professionals.”, diu Lluna Pindado, actriu de la companyia.