Després d’una molt bona acollida al Teatro Español de Madrid, María Velasco porta al Teatre Lliure, del 12 al 23 de febrer, La espuma de los días, una adaptació lliure de la novel·la homònima del l’autor francès Boris Vian, L’Écume des jours (1947). Com bé ha explicat Georgina Oliva, directora de Programació i Continguts del Teatre Lliure, “l’espectacle obre un seguit de propostes de dones directores i dramaturgues que s’estrenen en la sala”.
La espuma de los días parla de l’amor, la mort i la vida, a través d’una història senzilla, en la qual la malaltia travessa una parella d’enamorats amb un tràgic final. Una malaltia que, com ha comentat Velasco, “té a veure també amb el treball i amb l’economia, i es tradueix en la precarietat i en la crisi actual. Des de la malaltia i la mort, La espuma de los días qüestiona la forma de vida occidental”. La directora i dramaturga ha advertit als mitòmans de Boris Vian que no fa una adaptació fidedigna del best-seller. “Crec que la millor manera d’honorar un autor mort és establir un diàleg amb l’època actual i amb la pròpia experiència per donar-li sentit”.
De l’autor francès, Velasco en destaca la seva contemporaneïtat i l’avidesa amb la que va viure, ja que patia una malaltia cardiopàtica i sabia que tenia els dies comptats. “Vian va sortir de la infantesa amb la crisi del 29, va canviar la vida d’enginyer per ser músic de jazz i va tematitzar la mort amb optimisme”, ha afegit la directora. La proposta de Velasco aposta per la paraula, tot i que també inclou dansa y música. “Vian era un esperit híbrid, versàtil, multidisciplinar, i hem volgut plasmar-ho en aquesta adaptació”, ha aclarit la directora. Pel que fa a la música, La espuma de los días reuneix també un repertori eclèctic que inclou grans clàssics com el Ne me quitte pas de Jacques Brel, temes electrònics de Moderat o més rockers com els de la cantautora canadenca Michelle Gurevich.
Segons Velasco, el procés de creació de La espuma de los días ha durat prop de tres anys. Des de que la directora va redescobrir la novel·la d’adolescència ja d’adulta, l’espectacle ha anat creixent, afegint capes i suports fins a estrenar-se al Teatro Español. Els intèrprets de l’espectacle són Miguel Ángel Altet Colin, Fabián Augusto, Lola Jiménez Chloé i Natalie Pinot Alise; un repartiment que supera en edat la dels personatges de la novel·la. “Buscava actors viscuts, però amb una part d’adolescent irremeiable. Creure en l’amor als 40 és un acte de resistència i és el que volia transmetre”, ha afegit Velasco.