La XXIII edició dels premis Max de teatre, celebrats aquest dilluns 7 de setembre al Teatro Cervantes de Màlaga, ens ha deixat una nit amb un palmarès ple de professionals molt coneguts i conegudes al nostre ecosistema teatral.
L’actor Lluís Homar s’ha endut el Max com a millor actor protagonista per La neta del senyor Linh (Teatre Lliure), un monòleg de Philippe Claudel dirigit per Guy Cassiers que ens explica la història d’un exiliat i ens parla de temes com la soledat i la recerca de la identitat. “Ha estat com una lliçó interpretar aquest paper perquè, de vegades, no tenir i no rendir-se és el més important. Ara tenim, i tindrem, poc i crec que és només des del teatre on podem parlar d’aquests temes tan intangibles amb sensibilitat. Espero que ningú tingui dubtes de què el teatre, com la sanitat o l’educació és un bé de primera necessitat“, comenta l’actor. Homar, que interpreta a tots els personatges de l’obra, ja va rebre un premi Max per la seva interpretació a Terra baixa.
La directora, actriu i dramaturga Marta Aran ha rebut el guardó a millor autoria revelació per Els dies mentits (Sala Flyhard), un monòleg sobre l’absència d’orgasmes en les relacions sexuals, i el tabú que suposa, i amb la que ha volgut reivindicar el paper del feminisme, no només al carrer sinó també en relacions sexo-afectives: “Vull demanar a agents i institucions culturals que no ens deixin soles en la nostra lluita en aquests temps de crisi, que la cultura més precària, la que cada dia treballa per diversitat al sector cultural, la que no vol una cultura elitista i amb la visió de sempre, de l’home heterosexual blanc cis, que no es deixin de costat. Volem una cultura inclusiva, amb visió racialitzada, feminista, queer, no binària i LGBT“.
El dramaturg Jordi Casanovas ha aconseguit el Max a la millor adaptació teatral per Jauría, que encara no s’ha pogut veure a Barcelona, i també el premi a millor espectacle. L’equip ha dedicat els guardons a la protagonista real de la història, la víctima de l’anomenada manada.
També s’han endut el guardó al millor espectacle musical o líric amb l’adaptació de Doña Francisquita (Gran Teatre del Liceu) de Lluís Pasqual.
En dansa hi destaquen el Max d’Honor, un reconeixement a la trajectòria del coreògraf Nacho Duato; els tres premis Max que s’emporta la companyia Arcaladanza amb l’espectacle Play (millor composició musical, millor disseny d’il·luminació i també el de vestuari), una coproducció del Grec Festival 2019 que s’ha vist al mateix festival, al SAT! i al Mercat de les Flors, que va albergar també l’espectacle guanyador del premi al millor espectacle de dansa: Gran Bolero.
Els premis també van reconeixer la feina d’altres professionals amb espectacles no estrenats a Catalunya com Andrés Lima que va guanyar el Max a la millor direcció d’escena per Shock (El Cóndor y el Puma); Verónica Forqué com a millor actriu protagonista per Las cosas que sé que son verdad; o el millor espectacle infantil que ha estat Zapatos Nuevos, una producció valenciana de Tian Gombau-L’Home Dibuixat de l’autor i director català Jordi Palet i Puig.