Gelabert fa ballar Messi, Iniesta, Xavi, Puyol i Valdés al TNC

Mercè Rubià

El coreògraf Cesc Gelabert fusiona les imatges del Barça de Guardiola, Tito i Rijkaard amb la dansa contemporània a Foot-ball.

TEATRE_BARCELONA-foot-ball-REVISTA_1

“El Barça és l’exemple de la bellesa a la qual pot arribar el futbol quan és una dansa amb pilota”, deia l’escriptor -i futboler declarat- Eduardo Galeano durant l’època Guardiola. Cesc Gelabert, corògraf i ballarí, fa anys que ho té clar i rumia com fusionar les seves dues passions: futbol i dansa. Ara, amb Foot-ball, ha fet realitat un “petit somni”. Soci del FC Barcelona des dels 4 anys i jugador fins els 21, fins i tot assegura que sap més futbol que dansa. Exageració o no en el seu cas, és una afirmació que podria fer pràcticament tothom i la base de seva idea -“agosarada però fascinant”- d’utilitzar la familiaritat del futbol per apropar-nos “com una lupa” a la qualitat del moviment de la dansa. I és que el futbol és un llenguatge que l’espectador “pot desxifrar molt més fàcilment”.

Si traiem el futbol de context i el portem a la mínima expressió “no deixen de ser cossos que dialoguen en l’espai”, explica Jordi Morató, responsable de la part audiovisual de l’espectacle. I això és el que han fet, agafar les imatges amb els moviments dels jugadors i alentir-les “per crear un diàleg orgànic” amb els ballarins. Sens dubte, la part és complexa de l’espectacle. Tot i que “els moviments d’un jugador i d’un ballarí no són gaire diferents i hi ha pràcticament la mateixa tècnica, el ritme és completament diferent”, per això “cal trobar l’equilibri i que s’integrin”.

TEATRE_BARCELONA-foot_Ball_TNC-REVISTA_3

CRUYFF, EL MILLOR BALLARÍ

Per què basar tot l’espectacle en el Barça? Perquè és el seu club, és car, i “perquè és especialment estètic i coreogràfic, es basa menys en la força i més en la combinació”. Per això, la peça se centra en les figures de Messi, Iniesta, Xavi, Puyol i Valdés, que tenen “una combinació de qualitats molt interessant entre ells”. Gelabert reconeix, però, que “Cruyff és el millor ballarí” i que li hagués agradat incloure Benítez, el seu ídol de joventut, però per qüestions de qualitat d’imatge han hagut de quedar fora i centrar-se només en els partits de Lliga i Copa del Rei de l’etapa de Rijkaard, Guardiola i Tito.

Dalt de l’escenari s’hi podran veure jugades com el famós gol de Messi a Getafe, però també hi haurà alguna secció de faltes, entrenadors o coses fallides (“sortirà un gol de l’Espanyol, cosa que encara em regira l’estómac”). Gelabert, “temptat de fer d’entrenador”, sortirà a ballar algun petit fragment de la peça, però la seva alineació de ballarins són Daniel Corrales, Lluc Fruitós, Virginia Gimeno, Anna Hierro, Lorena Nogal, Luis Pedraza i Alberto Pineda, que estaran acompanyats de tot el treball audiovisual i la música de Borja Ramos, enregistrada amb estudiants de l’ESMUC i inspirada en la sonoritat dels estadis.

Text: Mercè Rubià / Fotografies: Cia Gelabert Azzopardi i FCB

Escrit per

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!