L’any 1961 Samuel Beckett va escriure l’obra Words and Music per a la ràdio de la BBC. Ara l’actor i director Nao Albet en dirigeix una versió lliure a L’Auditori en complicitat amb el grup instrumental bcn2016 que es podrà veure només tres dies: el 27, 28 i 29 de gener.
Words and music és la segona producció d’Escenes, música en moviment, d’aquesta temporada de L’Auditori. Nao Albet, actor, director, dramaturg i músic conegut per les seves propostes arriscades juntament amb Marcel Borràs (Atraco, paliza y muerte en Agbanäspach, HAMLE.T.3, Mammón…) estrena una versió lliure de l’obra que va escriure Samuel Beckett l’any 1961 per a la ràdio BBC. Vint anys més tard i a proposta del mateix Beckett, va incorporar la música de Morton Feldman. El resultat es va poder veure completament al 1987, precisament l’any de la mort del músic.
En aquesta versió Nao Albet, que també trepitjarà l’escenari, s’ha aliat amb el grup instrumental bcn216, que serà Music, la melodia de Feldman, i compta també amb l’actor Jordi Figueras, la ballarina Anna Hierro i l’escenografia de Max Glaenzel.
El protagonisme de l’obra el tenen dos personatges: Words i Music –o Joe i Bob, com s’anomenen a vegades–, que treballen junts i l’un contra l’altre
amb l’objectiu de produir cançons, interludis musicals i lírica. Els protagonistes es veuen conduïts fins a cert punt per Croak, un tercer personatge que, com el seu nom indica, existeix en algun lloc entre el so i el sentit.
“Com la majoria d’obres de Samuel Beckett -explica Albet-, Words and Music és una peça hermètica i críptica, de la qual es poden suposar una sèrie de motius, però dels quals difícilment se’n pot entendre la seva raó de ser; almenys en una primera lectura. És per això, que només després d’un procés hermenèutic se li’n pot treure tot el suc. I és només després d’aquest procés, que m’atreveixo a creure’m preparat per escenificar aquest univers de dolor, d’amor i de records”.
Pel que fa la posada en escena, segons el mateix director “demana a l’espectador una presència contemplativa i deixar-se portar per la forma, la poesia, les imatges i tot allò estètic i bell que proposen Beckett, amb la paraula, i Feldman, amb la música”.
MÉS ESCENES
El mes de març arribarà l’espectacle À la Espagnole, fantasía escénica, de la Cia Antonio Ruz i l’Accademia del Piacere. Un viatge al segle XVII, època en que la “moda espanyola” va arrelar a Franca de forma molt notable i que a L’Auditori es descobrirà a traves d’un diàleg entre la dansa contemporània, el teatre i la musica barroca.
5.100, és un altre dels encàrrecs d’Escenes d’aquesta temporada. Una proposta que neix de la simbiosi de Joan Català i Roser Tutusaus amb l’ensemble Frames Percussion, i que parteix de la idea d’explorar la sonoritat de la pròpia sala des de la percussió i les arts en moviment.
L’últim Escenes de la temporada, Revisiting Bowie, homenatjarà l’univers del recentment desaparegut David Bowie. Les ballarines i coreògrafes, Les Filles Föllen i el guitarrista Adrià Plana revisitaran l’univers musical, estètic i visual d’una de les majors icones de la historia de la musica i cultura pop. Un espectacle visual, coreogràfic i fresc que beurà també del llenguatge del videoclip per viatjar a l’imaginari camaleònic de Bowie.
Fotografies: Mercè Rubià