SÀTIRA CONTEMPORÀNIA

Una comèdia sobre el límits de l’humor i la cultura de la cancel·lació

Jordi Díaz i Nesa Vidaurrázaga protagonitzen 'Ni en broma' a la Sala Versus Glòries, a partir del 19 de desembre

L’actor Jordi Díaz ho ha tornat a aconseguir. Ens ha tornat a atrapar en un monòleg en el que ara ningú no li podrà dir que “el text no ha sabut envellir bé”: ja sabeu que, amb aquesta última frase, parlo de l’obra Els homes són de Mart i les dones de Venus, que va representar durant nou temporades i que estava basat en el llibre homònim de l’autor John Gray. Si el text no havia superat els canvis vertiginosos del dia a dia, en Jordi com a actor sí que l’encarava amb la mateixa excel·lència a què ens tenia acostumats des del primer dia. Però tot això són figues d’un altre paner.


A l’obra Ni en broma Díaz representa un monologuista que parla sobre la seva vida com a actor que puja als escenaris i ha d’entretenir el públic amb les seves explicacions. Farà dissertacions sobre la seva feina, i creurà que ja n’ha vistes de tots colors. Al seu costat hi ha l’actriu Nesa Vidaurrázafa, que representa una política que té unes aspiracions molt clares: vol ser alcaldessa. Entre l’un, que creu té una experiència forjada en fracassos i victòries, i l’altra, que té somnis, giraran unes converses que se centraran en l’humor i els seus límits; en la cultura de la cancel·lació (un dels temes ben actuals, amb personatges que ara admirem i després odiem); l’autocensura; la hipocresia de les relacions humanes i més. I tot això des de dues perspectives diferents perquè per al monologuista, que es confessa “tronat”, la vida té un altre color que per a la política amb aspiracions de ser alcaldessa. Tant és així, que en l’obra entenem aquella frase tòpica que sempre hem sentit a dir: “la vida és diferent segons els vidres de les ulleres de cadascú”.

El text original és de Xavi Morató, i la direcció de Jofre Borràs. Morató és autor de reconeguts musicals com El futbol és així (de gay), de la comèdia Primavera i del thriller Bildelberg. Per part seva, Borràs, que ha participat com a intèrpret en obres com Un jeta, dos jefes, Pels pèls o Shakespeare on the beat, ha dirigit altres peces com Maremar, de Dagoll Dagom, en què va treballar com a ajudant a direcció, i Petit incident.

Més informació, imatges i entrades:

Escrit per

Periodista especialitzada en gastronomia, societat i educació al Diari ARA. Ha escrit també per a la revista Cuina, que va dirigir, i ha estat col·laboradora a mitjans com Catalunya Ràdio. És professora a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i a la Universitat de Barcelona.

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!