TEATRE DE PROXIMITAT

‘Not my monkeys’ o com desemmascarar el sistema capitalista

Not my monkeys puja als escenaris del Festival Grec de Barcelona per segona vegada per explicar una sàtira sobre el capitalisme, el happylisme i la dictadura de la felicitat en el món laboral, tal com explica la mateixa companyia, de nom 42 km. Expliquem bé què vol dir l’expressió “per segona vegada”: l’any passat la companyia va presentar el projecte com a lectura dramatitzada dins del programa Batec del Grec. Un any després, al mateix Teatre Eòlia, fan un pas més en la producció, la representen amb els actors Rafa Delacroix, Diana Gómez i Georgina Latre, i amb la direcció de Martí Torras Mayneris. “El procés  que ha tingut aquest projecte, primer lectura dramatitzada i enguany representació, és molt gratificant, perquè explorar el que interpreta el públic quan sent per primera vegada el text ens ajuda després a definir-lo millor quan el representem”, explica el dramaturg Manel Moreno.

La companyia sosté que en la societat actual, el món capitalista ens vol fer creure que si no som feliços amb la nostra feina, és “culpa nostra”. I per exemplificar la teoria que sosté basa l’acció de Not my monkeys en un congrés amb un conferenciant, un guru de nom Ray Rex, que relata receptes que busquen augmentar la productivitat dels treballadors de la multinacional Sahara Drinks, però ho fa camuflat sota la fórmula “com aconseguir la felicitat”. Entre els congressistes, n’hi haurà que seguiran els principis promoguts, els anomenats sahis. A l’obra, aquest paper el representa la Trini, una noia somrient que creu que la feina enriqueix les persones malgrat les vicissituds que s’hi puguin viure. És clar que el guru li havia ficat al cap els seus principis, però arriba un moment en l’obra en què la Trini farà un gir, i el farà el dia que rep una carta. L’actriu Georgina Latre, que interpreta el paper de Trini, explica que la dona que representa en l’obra no és qui té la iniciativa sinó que s’hi veu involucrada, i acabarà tenint una veu important en l’acció.

L’obra es podrà veure del 10 al 14 de juliol al Teatre Eòlia, amb entrades exhaurides, però a la tardor estarà de nou a la cartellera al mateix teatre. “I tant de bo pugui girar”, com desitja la companyia. 

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Periodista especialitzada en gastronomia, societat i educació al Diari ARA. Ha escrit també per a la revista Cuina, que va dirigir, i ha estat col·laboradora a mitjans com Catalunya Ràdio. És professora a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i a la Universitat de Barcelona.

Articles relacionats
Totes nominacions del VII Premis TeatreBarcelona

Totes nominacions del VII Premis TeatreBarcelona

TeatreBarcelona, la revista, cartellera digital i comunitat d’arts escèniques de referència, ha presentat els espectacles i professionals nominats a la 7a edició dels Premis TeatreBarcelona. És tracta d’un certamen on el públic reconeix […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!