Orthemis posa música clàssica al teatre de gest: “No ens fa por investigar i trobar noves maneres d’apropar la música clàssica al públic”

Andreu Rami
Andreu Rami Bastante

L’Orquestra de Cambra de l’Empordà inicia una nova etapa cooperativa sota el nom ORTHEMIS. El nom, que en llatí significa libèl·lula, prové de la barreja de les paraules orchestra, theatre, miscelany, els tres elements que més caracteritzen a la formació gironina. Són una de les principals formacions estables de Catalunya i s’han guanyat el reconeixement internacional amb les propostes que hibriden teatre gestual, humor i música clàssica.

“La libèl·lula també simbolitza la renovació de les forces”, apuntava Queralt Garcia, sòcia de la cooperativa, en roda de premsa. Unes forces que van necessitar per rellançar la formació. Creada l’any 1989 amb l’objectiu d’acostar la música clàssica a pobles de Catalunya que no gaudien de temporades estables, la crisi econòmica i problemes interns van abocar al tancament de la Fundació de la quan depenia l’orquestra, l’any 2008. El projecte va renéixer quan els músics van prendre les regnes de la formació i van fitxar al director escènic Jordi Purtí, amb qui van desenvolupar una nova línia d’espectacles híbrids i innovadors.

La volta al món amb música clàssica i humor

‘Concerto a tempo d’umore’ va ser la primera creació i va tenir una gran acollida arreu del món. Més de 365 representacions van donar un nou impuls a l’Orquestra, que els va permetre recuperar tant l’estabilitat econòmica com treballar el seu vessant més internacional. “No ens fa por investigar i trobar noves maneres d’apropar la música clàssica al públic”, afirmava Queralt Garcia. Han desenvolupat un llenguatge particular, lúdic i universal, i s’han convertit en la porta d’entrada a la música clàssica per a milers d’espectadors. Admeten que els comporta un treball exhaustiu d’oficina, assajos, i de classes d’interpretació, ja que “no estem acostumats a veure músics movent-se i interpretant un concert, i requereix una exigència musical i teatral molt gran”, com ha apuntat el director Jordi Purtí.

El ‘Concerto’ els va obrir les portes als festivals escènics més importants d’Europa, com Avinyó, Edimburg o Friburg, però també a Llatinoamèrica i Àsia. Al desembre, si la crisi del coronavirus ho permet, iniciaran una gira d’un mes i mig per la Xina. Abans faran una estada al Teatre Condal de Barcelona, on presentaran el seu nou espectacle “DESCONCERTO“, en quatre úniques funcions del 17 d’abril al 10 de maig de 2020.

Escrit per
Andreu Rami

Comunicador, creador i productor cultural. Fundador de TeatreBarcelona.com i TeatroMadrid.com. Presentador del pòdcast d’arts escèniques Els Imprescindibles. Impulsor de La Llama Fest, Festival de Comèdia Alternativa de Barcelona.

Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!