Després d’estrenar-se amb èxit durant el 2017, el Festival OUI! Festival de T(h)eatre en francès de Barcelona realitzarà la seva segona edició de l’1 al 11 de febrer. I ho tornarà a fer en diversos espais de la ciutat de Barcelona: l’Institut del Teatre, l’Institut Français, l’Almeria Teatre i La Caldera, incorporant aquest últim com a novetat.
Enguany s’hi podran veure 9 espectacles (amb un total de 14 funcions) que es representaran per primera vegada a l’estat espanyol. Tot són textos escrits per autors francòfons que provenen de França, el Quebec, Bèlgica, Suïssa, el Senegal i Romania. Les funcions seran totes en francès i amb sobretítols en català o castellà (excepte les programades a l’Institut Francès). La majoria d’aquests autors assistiran a la representació dels espectacles i participaran en els seus col·loquis postfunció.
El Festival OUI! suposa una excel·lent oportunitat per a apropar-se a les creacions actuals de l’escena francòfona, que han sigut curosament seleccionades pels co-directors del Festival, François Vila i Mathilde Mottier, sota els criteris de contemporaneitat, qualitat i capacitat d’abordar temes socials de caràcter transversal i universal. L’evolució de la condició femenina, el coratge, el capitalisme, la mundialització, la democràcia, l’abandonament, l’ecologia, el somni, la manipulació i el diàleg; seran algunes de les temàtiques que es podran trobar en els diferents espectacles programats.
LA PROGRAMACIÓ
El Festival s’inaugura el dia que coincideix amb el 50è aniversari del maig del 68, i ho fa amb Et pendant ce temps Simon Veille, una comèdia humorística sobre l’evolució de la condició de la dona a França des dels anys 50 fins a l’actualitat, a través d’escenes de la vida quotidiana i paròdies de cançons. Premi especial del Festival de l’humor de Viena. (Institut Francès. 1/02 20h)
A Les Intrepides podrem veure com cinc actrius i dramaturgues interpreten cinc textos escrits per elles mateixes, tots sobre el coratge. Cinc peces curtes al voltant de la política, la societat, la covardia, la corrupció i la violència a les dones (Institut Francès, 3/02, 20h)
En un format completament diferent es presentarà Pulverisés un text escrit en francès per la jove autora romanesa Alexandra Badéa, que va ser premiat amb el Gran Premi de la Literatura Dramàtica del centre Nacional de Teatre. Una treballadora xinesa, una enginyera búlgara, un tele operador senegalès i un responsable de control de qualitat francès connectats en aquest espectacle immersiu sobre la pressió de les empreses als seus treballadors. (La Caldera, 04/02, 18h)
Hugo Paviot escriu i dirigeix La Mante, la història d’un pintor mundialment famós que ja no suporta la mirada d’Anna, la seva musa, que confon en els seus malsons amb la seva mare. A partir d’aquí, decideix anar a Espanya, a retrobar la seva mare i els antics records d’una societat conservadora i catòlica. (Institut del Teatre, 6/02, 20h)
A Les deux frères et les lions, podrem conèixer en clau d’humor la història real de dos bessons immigrants escocesos que es converteixen a finals del segle XX en una de les fortunes més grans de Gran Bretanya. Una faula contemporània que posa de costat, amb tota la ironia, capitalisme i democràcia.(Institut del Teatre, 10/02, 20h)
El Festival també inclou dins la seva programació l’espectacle preferit de la premsa del Festival Off d’Avignon 2017: Un democrate. Es tracta d’un text escrit i dirigit per Julie Timmerman, sobre la vida i obra d’Eduard Bernays, nebot de Freud i inventor als anys vint de la tècnica de manipulació massiva. (Institut del Teatre, 11/02, 19h)
I un espectacle que de segur atraurà al públic jove és Le Quatrieme Mur, a partir de la novel·la de Sorj Chalandon, que es va endur el Premi Goncourt des Lyceéns 2013 (que otorguen els estudiants dels instituts de França a les millors obres literàries). En plena guerra, un director de teatre viatja al Líban per muntar l’espectacle Antígona d’Anouilh, amb actors provinents de cada camp de batalla. Què passa quan dones als enemics l’espai i la possibilitat de parlar? El director Luca Franceschi en fa una adaptació amb l’encreuament de diverses tècniques com el Human beatbox, la dansa hip hop i la Comedia dell’arte. (Institut Farncès, 8/02, 20h)
PROGRAMACIÓ FAMILIAR
El Festival OUI! inclou dues propostes de teatre familiar. Una d’elles és Deux pas vers les Étoiles, de l’autor quebequès Jean-Rock Gaudreault que va rebre el Premi del Gouverneur general del Canadà i el Premi Rideau Vox Pares. Es tracta d’un espectacle poètic, construït amb una atmosfèra de to oníric, que ens planteja la reflexió: Què en fem dels nostres somnis? (Institut del Teatre, 9/02, 10.30h i 20h)
Odysseus Plastok va ser premiat a la categoria de públic jove per l’Avignon OFF 2013. Aquesta peça narra la història del Sr. Plastok, una criatura que neix d’una bossa de plàstic i de l’imaginari de dos nens, que acabarà al regne de la ‘Gran Brossa’ on els plàstics es reuneixen per descompondre’s. Una història per a fer reflexionar sobre la temàtica de la contaminació, recomanat per a nens a partir de 7 anys. (Almeria Teatre, 2/02 19h, 4/02 12h).
I A MÉS…
A part dels col·loquis postfunció on el públic podrà parlar amb els actors i autors de les peces, el Festival també ha organitzat diverses activitats paral·leles, com les relacionades amb el Dia del Quebec, que es celebrarà el dia 8 de febrer a l’Institut del Teatre. A les 17h es realitzarà la lectura dramatitzada del text Lumières, Lumières, Lumières, de l’autora quebequesa Evelyn Chenelière a càrrec de la companyia Tant per Tant (Mont-real) i Q-Ars Teatre (Barcelona); i a les 18h s’iniciarà una trobada al voltant de la traducció amb la mateixa Chenelière i Elisabet Ràfols.