L’any 1961 Pau Casals va ser convidat pel president Kennedy a oferir un concert a la Casa Blanca pel president John F. Kennedy. El músic d’El Vendrell tenia dubtes perquè feia boicot als països que recolzaven la dictadura franquista, però, davant la gran esperança que suposava el president nordamericà per evitar que la guerra freda es convertís en real, va decidir finalment acceptar la invitació. Un concert a la Casa Blanca del dramaturg Jordi Roigé recrea una suposada conversa entre ambdós personatges, que havia de durar uns minuts però es va allargar.
“Pocs personatges em van influir tant des de petit com Pau Casals, un lluitador decebut que no llença la tovallola i diposita en el jove Kennedy les esperances en un món millor”, explica Roigé. “En aquesta conversa on el públic esdevé espia, fem ficció, però basada en paraules o idees reals d’ambdós personatges”, diu Llorenç Rafecas, director de l’espectacle, i afegeix: “Casals creia que podia obtenir algun profit d’aquella trobada ja que Kennedy representava una altra cosa, malgrat que els EUA eren aliats de Franco. No sabem que es van dir, però partim de fets i frases històriques, que ficcionem”.
50 anys de la mort de Pau Casals
El 22 d’octubre de 2023 es van complir 50 anys de la mort de Pau Casals; una figura de l’escena cultural catalana única reconeguda internacionalment: “Casals, que va compondre l’himne de les Nacions Unides i va ser impulsor dels concerts benèfics, no va voler tornar mai a Espanya, encara que el règim franquista va fer diversos intents per portar-lo..”, comenta Rafecas.
Un concert a la Casa Blanca, que es podrà veure al Teatre Gaudí del 30 de novembre al 10 de desembre, compta amb un repartiment format per Mingo Ràfols, que dóna vida a Pau Casals; Roc Esquius, com a president Kennedy; i Mercè Pons, que interpreta una quinzena de papers, entre ells el de Jacqueline.
Més informació, imatges i entrades a: