Pol López i Oriol Pla protagonitzen ‘La calavera de Connemara’, un thriller ple d’humor negre

Ivan F Mula

Iván Morales dirigeix Pol López i Oriol Pla en una tragicomèdia de Martin McDonagh plena d’humor negre que s’endinsa en la Irlanda interior.

Després de veure El curiós incident del gos a mitjanit el Roc, el fill de l’Iván Morales li va dir: “Hauries de treballar amb el Pol López!”. Dit i fet. Ara és el protagonista, juntament amb Oriol Pla d’una tragicomèdia de Martin McDonagh, juntament amb Marta Millà i Xavi Sáez. Un text que Pau Gener ha traduït per encàrrec del director sabent qui faria cada personatge i amb aquesta premissa: “havia de ser un català rural i rocker”. A més, Gener “s’ha trencat el cap” per “trobar un català creïble i actual, sense manllevar paraules d’altres llengües. I no és tan fàcil, sobretot a l’hora de pensar insults!”. I a l’obra, n’hi ha forces. “Està plena d’humor negra, és escatològica… és d’un autor irlandès, però connecta totalment amb els catalans”, diu López. A més, avisa Morales, “l’adaptació és força lliure, podria ser una Irlanda del Montseny”.

El punt de partida és la història del Mick Dowd, el personatge de López, un enterramorts de qui, al poble, s’han escampat nombrosos rumors. Un d’ells, que va ser ell qui, fa 7 anys, va matar la seva dona. Una mort que, a ell, l’ha trastocat des d’aleshores. “És un ambient molt violent, els personatges són bastant maldestres i cafres en les relacions humanes, però necessiten estimar i ser estimats, com tothom”, diu Morales. “A en Mick li cau a sobre aquest pes de la Irlanda profunda, de tot un poble malparlant-ne, però podria ser el de la Catalunya profunda”.

Oriol Pla interpreta en Martin, un jove bala perduda “a qui se li ha quedat petit el poble -com li passa a tanta gent- i tip de viure enmig de tanta hostilitat”. L’únic personatge femení de l’obra l’interpreta Marta Millà. “La Maryjohnny és una tieta cotorra i tafanera, catòlica, representant de la part moral del poble, però alhora ludòpata i alcohòlica. És un personatge molt complex que sobreviu en un món molt masculí i volent”. Tot i que en l’original és una dona de 70 anys obesa i gairebé cega, aquí l’han adaptat a l’edat de l’actriu.

“Si la Marta representa l’ètica del poble, el meu personatge, en Thomas, és l’acció, la llei”, diu Xavi Sáez. Ell és el policia i “una mostra del patetisme, en el bon sentit”. I és que l’obra, segons l’actor, és “bellament patètica”. Per Morales el més interessant, però, ha estat moure un text d’estructura clàssica com aquest “fora dels llocs comuns”. “Tothom podrà entrar a l’ànima del Mick i veurà com veu ell els personatges que l’envolten i el seu acte heroic, que no és altre que sortir del forat”.

Escrit per
Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
  • maría j gonzález mondaza
    maría j gonzález mondaza

    Fantásticos todos, me encantó. Puesta en escena de gran intensidad física con un texto contundente.

    Respondre
    19/09/2017
Enllaç copiat!