La Producció Nacional de Dansa s’estrena al Mercat de les Flors

Ivan F Mula

El Mercat de les Flors de Barcelona inaugurarà la temporada aquest dijous amb la primera Producció Nacional de Dansa de Catalunya, on vuit ballarins interpretaran dues peces de Roser López Espinosa i Thomas Noone.

Àngels Margarit explicava a la presentació de la temporada del Mercat de les Flors que un dels seus principals objectius al capdavant de la Casa de la Dansa és aconseguir que les companyies puguin tirar endavant muntatges de mitjà i gran format. I fer-ho, a més, en condicions òptimes. “Que s’hagi mantingut la qualitat dels espectacles amb la situació actual és un miracle -deia-. No, més que un miracle, s’ha fet ‘gràcies’ a la precarització dels ballarins i coreògrafs”.

La Producció Nacional de Dansa, impulsada pel Departament de Cultura, el Mercat de les Flors i 18 teatres municipals, doncs, pretén posar el primer gra de sorra per solucionar aquesta situació. Després d’un concurs públic, les peces guanyadores, L’estol i Many, de Roser López Espinosa i Thomas Noone, es podran veure a 19 localitats catalanes amb la voluntat de fer-la arribar a equipaments que habitualment no programen dansa o no programen grans produccions, per tal d’arribar a nous públics.

El Conseller de Cultura, Lluís Puig Gordi, ha destacat que la Producció forma part del Pla d’Impuls de la Dansa i que s’ha de convertir en “una primera llavor que acabi donant més fruits”. A més, també ha reivindicat el treball en xarxa de les diferents entitats i institucions. “Aquesta producció demostra la serietat de tots els sectors de la dansa per aconseguir superar un estat gens òptim. Cada equipament municipal hi posa 6.000 euros; la Generalitat 330.000. Si no hi hagués una aposta ferma per part d’aquests teatres, no s’hauria pogut fer. Ni els teatres ni el Departament podem fer-ho sols”. Amb un pressupost total de 500.000 euros, doncs, el Departament de Cultura entén que es tracta d’un “projecte de país” on “una munió d’abelles estem intentant construir un eixam conjuntament”.

I és precisament el treball col·lectiu el que reflecteix la peça de López Espinosa, inspirada en les migracions dels ocells i el desig ancestral de viatjar. “Els ocells creuen mig món dues vegades l’any i ho fan treballant en equip, es van rellevant en el lideratge i s’animen mútuament. Són viatges titànics que només poden fer perquè es fan col·lectivament. Crec que en un moment d’individualisme com l’actual val la pena recuperar aquests valors”. Pel que fa la voluntat d’arribar a nous públics, la coreògrafa creu que és més fàcil del que sovint és pensa perquè “la dansa és un llenguatge directe, un canal immediat que no necessita idiomes i arriba directament a través de l’emoció”. López ha destacat també que el públic podrà veure com els mateixos 8 ballarins interpreten dues peces diferents. En el cas de Many, de Noone, la temàtica se centra en l’individu versus el grup, “quan lluitem per destacar o intentem desaparèixer entre la massa”.

L’espectacle es podrà veure per primer cop de dijous 28 de setembre al diumenge dia 1 d’octubre al Mercat de les Flors. Després començarà la gira arreu del país amb ciutats com Sant Cugat, Badalona, L’Hospitalet o Santa Coloma de Gramanet. A més de les funcions també s’han impulsat diverses activitats paral·leles per acostar al públic que van des de converses i tallers amb els coreògrafs a l’accés a documentació i bibliografia relacionada amb la dansa.

Escrit per
Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!