Per Rubén Garcia / @rugarciae
NAO ALBET I MARCEL BORRÀS
Després de signar muntatges com La monja enterrada en vida, Atraco, paliza y muerte en Agbanäspach, Los Esqueiters (Grec 2015) o Mammón, els enfants terribles de l’escena catalana tornen amb Falsestuff. La muerte de las musas, la història d’un falsificador d’art tan obsessionat amb la perfecció que fins i tot aconsegueix confondre el seu perseguidor amb un reguitzell de pistes falsificades.
EVA YERBABUENA
Va estrenar-se al Grec l’any 2007 amb Santo y seña, i va consolidar-se al Festival al 2010 amb Lluvia. Convertida en una de les coreógrafes i bailaoras més renovadores del moment, ara ens proposa Cuentos de azúcar: un diàleg entre Orient i Occident a través de la música i la dansa, i amb la col·laboració especial de la cantant japonesa Anna Sato.
MARIO GAS
El director amb una de les trajectòries més inabastables del teatre d’aquí aposta en aquesta edició per portar a escena una obra de Stephen Karam. Humans, guanyadora del Premi Tony a la Millor Obra Teatral de 2016, és el retrat d’una família de classe mitjana-baixa durant un turbulent dinar d’Acció de Gràcies… hi haurà baralles i discussions però també esperança.
GEMMA BRIÓ
Les Llibertàries, companyia que es va donar a conèixer amb la impactant Llibert, presentarà al Grec ¿La vida es sueño? o #Gwenismürfila, un text de Gemma Brió i Norbert Martínez que reflexiona sobre la postveritat que s’amaga darrera de les publicacions a les xarxes socials. El text parteix de la història d’una actriu, la Mürfila, que no es presenta a un assaig. La producció la firma La Brutal.
ÀLEX RIGOLA
Rigola dirigeix Vania, una de les obres més conegudes de Txèkhov. Uns 60 espectadors per funció podran entrar en una caixa de fusta per viure en primer pla la història d’una sèrie de personatges que han perdut el sentit de les seves vides. Una experiència teatral sense distàncies entre públic i actors que, a més d’un, li recordarà Who is Me. Pasolini, el muntatge
que va presentar el mateix director l’any passat al Grec.
SÍLVIA MUNT
Fa temps que Sílvia Munt volia dirigir una obra de l’irlandès Brian Friel (conegut aquí per obres com Afterplay o Dansa d’agost). La directora torna al Grec, després de l’èxit d’El preu (Grec 2017), amb La resposta: una història sobre la complexitat de les relacions humanes amb un repartiment encapçalat per Emma Vilarasau i David Selvas, entre molts d’altres.
ANTONIO SIMÓN
El director barceloní porta al Grec una tragèdia de Sòfocles: Filoctetes, un text encara vigent sobre la manipulació, la corrupció i l’abús del dolor amb finalitats polítiques. Tal com va fer fa dos anys amb Yo, Feuerbach (Grec 2016), Simón compta de nou amb l’ajuda de Jordi Casanovas per portar a escena una història de poder, guerres i traïcions que comptarà amb un cor femení per contrarestar l’univers bèl·lic atribuït, tradicionalment, als homes.
VERA MANTERO
Està considerada un dels noms més destacats de la Nova Dança portuguesa. Ha presentat les seves creacions, una personal combinació de dansa i performance, per tot el món i ara arriba al Grec amb una interessant proposta que reflexiona sobre la pèrdua de coneixement i la connexió entre l’art i la vida quotidiana: Os Serrenhos do Caldeirão. Per
fer-ho, confrontarà imatges actuals i de fa 60 anys d’una petita zona rural de l’Algarve portuguès.