ESPAI TEXAS

Ramon Madaula estrena ‘El tigre’, una comèdia que qüestiona la felicitat

Els televisius Mercè Martínez i David Olivares protagonitzen aquest nova comèdia, que farà temporada fins el 22 de juny al Teatre de l'Espai Texas

El tigre, la nova comèdia de Ramon Madaula, es podrà veure del 29 de maig al 22 de juny al Teatre de l’Espai Texas. Després d’una vintena de funcions per Catalunya, s’estrenarà a Barcelona, on es podrà veure durant quatre setmanes.

Dirigida pel mateix Madaula i protagonitzada per Mercè Martínez i David Olivares, El tigre parteix d’una trobada entre un reconegut especialista en desenvolupament personal -altrament dit coach-, que ha de fer-se unes fotografies per un suplement, i una fotògrafa, que està passant per un mal moment personal. El coach intentarà transmetre-li positivitat, amb tota mena de receptes motivacionals, fins que un seguit d’esdeveniments irrompran a la seva vida i s’haurà d’aplicar la seva pròpia medicina tot qüestionant les seves aclamades teories sobre la felicitat.

“Un prestigiós estudiós de la felicitat…em va confessar que ell no era feliç i li vaig agrair la confessió, em va tranquil·litzar”

El tigre neix de la mateixa experiència de l’autor i director de l’espectacle. “Vaig conèixer un prestigiós estudiós de la felicitat nord-americà que té llibres escrits i fa xerrades pel món sencer divulgant la fórmula de la felicitat”, explica Madaula: “Un dia em va confessar que ell no era feliç i li vaig agrair la confessió, em va tranquil·litzar”. Continua explicant: “L’home sabia científicament com ser feliç, però no era capaç d’aplicar-s’ho. L’èxit aconseguit divulgant la fórmula de la felicitat no el deixava ser feliç”.

El títol de l’espectacle fa referència a la metàfora del tigre, aquesta representa com l’ansietat (representada per un adorable tigre adoptat) comença com un petit problema que anem alimentant, fins a convertir-se en un monstre que controla la vida. “El tigre sempre està allà, a l’aguait, recordant-te que tard o d’hora se’t cruspirà”, diu Madaula: “Potser, no ho sé, l’única manera de mantenir el tigre a ratlla és no viure tan pendents de ser feliços”.


El tigre qüestiona l’onada que hi hagut aquests últims deu anys, procedent dels Estats Units, al voltant de teories com la psicologia positiva, que venen a dir que la culpa de no ser feliços és de les pròpies persones, o teories contraposades que normalitzen la tristesa: “Tants uns com els altres acaben venen llibres, aplicacions per als mòbils, pòdcasts, entrades per assistir a TEDS… i ens van consumint i ells es van enriquint”.

Després de comèdies com Adossats, Els Brugarol, Els Buonaparte o Conqueridors, l’autor reconeix sentir-se més còmode en aquest gènere, que el permet “ironitzar sobre coses que més o menys ens han passat a nosaltres o al nostres entorn”.

Madaula no vol que els espectadors vinguin a patir, sinó “tranquils, relaxats” i insisteix que “s’entén tot, no és llarga, té molt de ritme, té girs de guió inesperats i parla de nosaltres” i afirma que treballar amb Martínez i Olivares “és un regal ja que són dos grandíssims actors de comèdia, però de comèdia fina, perquè els dos saben tocar molt bé la part tràgica”.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!