CIRC CONTEMPORÀNI

‘Rara avis’: Reivindicant la diferència

La creadora i dramaturga Natalia Barraza dirigeix el 29è Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris

Ombres, llums, màscares, audiovisuals i una banda sonora molt potent. El Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular 9 Barris canvia com un mitjó respecte a la proposta de l’any passat i enguany, en la seva 29a edició, ens proposa una nova immersió per reivindicar tot allò que és diferent i es troba als marges.

Per formar part de l’elenc es van presentar, atenció a la xifra, al voltant de 150 persones. La feinada de la selecció —es van estudiar tots els currículums i es va fer una audició en format laboratori amb 24 persones— va anar a càrrec de Natalia Barraza. No ha estat gens fàcil triar les cinc persones, totes dones i especialistes en aeris, que veurem a partir del dia 14 de desembre i fins al 19 de gener al teatre de l’Ateneu.

L’actual directora va ser actriu, ballarina i trapezista. Nascuda a l’Argentina, filla de pares titellaires (els fundadors del Teatro Negro de Salta) va arribar a Catalunya amb 22 anys després de formar part de companyies de teatre-circ i dansa a Mèxic. La seva incursió al circ va començar gràcies a la companyia Circo Salapia i a la seva formació a l’escola de circ de l’Havana, Cuba.

No era la seva intenció inicial, però s’ha quedat a viure a Catalunya. Durant els últims 10 anys ha estudiat producció, direcció i dramatúrgia a l’Institut del Teatre, a Barcelona, i ha desenvolupat el seu propi llenguatge escènic en què juga amb tecnologia digital i analògica. Arran d’una residència de creació dins del context del festival Ròmbic va enlluernar el grup encarregat de seleccionar les propostes de les possibles direccions del Circ d’Hivern.

“El circ és una rara avis dins de l’àmbit artístic”

Ara dirigirà la creació titulada Rara Avis, un títol que té molt a veure amb el que per ella és el circ. “És una rara avis dins de l’àmbit artístic i representa gent que està a la perifèria i que es dedica a tècniques que desafien la ‘normalitat’”. “Reivindicar aquesta raresa i la diferència”, afegeix Barraza, “és també un tresor i una aportació a la societat que no hauria de comportar l’exclusió”. Per a la creació, Barraza ha estudiat i s’inspira en l’origen del mite de rara avis. “Es deia que eren aus molt belles que només apareixien a les persones que tenien el cor trencat. El seu cant servia per a la sanació”.


A la creació, que arrencarà amb les tradicionals sessions escolars, hi actuaran la catalana Lucia Heege, l’espanyola Sophie Nuñez, la italiana Martina Covone, l’argentina Pia Bautista i la mexicana Mariana Fernández. Haurem de mirar molt enlaire aquest any, perquè hi haurà trapezi fix, trapezi volant, corda aèria, acrodansa i contorsions. Barraza fa un any que treballa en aquesta creació. “Vull que sigui un espectacle emocionant i atractiu on el llenguatge circense es fusioni amb la dansa i la poesia visual”.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Periodista. Entre els anys 1997 i 2009 va ser redactor del diari El Punt. Actualment col·labora en vàries revistes i publica el Diari del Circ a Vilaweb. Va ser membre de la primera junta directiva de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) i cap de redacció de la revista Zirkòlika entre els anys 2012 i 2022. Ha realitzat diverses conferències sobre circ i publicat el llibre Animal de Circ. Retrat de Tortell Poltrona.

Arxivat a
Articles relacionats
Mary: Les dones d’una vida

Mary: Les dones d’una vida

Els millors macarrons i truites de patates del món, també les millors abraçades. Tardes infinites d’estiu a casa els avis, emprovar-me la seva roba, sabates i joies, i els balcons […]

‘Los guapos’: El barri a escena

‘Los guapos’: El barri a escena

David Trueba ja havia pensat en la possibilitat d’escriure teatre, però van ser els actors Anna Alarcón i Vito Sanz els qui li van donar l’última empenta. Després de la […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!