Sant Jordi 2016: el llibre, la rosa i el millor teatre

Redacció

Sant Jordi és un dels dies més bonics de l’any. Per les parades de llibres, les roses, però també perquè és el nostre dia dels enamorats. I si una cosa tenim clara és que no hi ha res millor que celebrar-ho acabant el dia al teatre. O qui, sap, si tot just comenceu a tirar la canya o acabeu de començar una relació, assegurant-vos una nova cita: col·loqueu un parell d’entrades dins el llibre, no falla!

Captura de pantalla 2014-04-23 a les 14.51.16

L’AMOR TRIOMFA ALS ESCENARIS

Si sou dels que us agraden les comèdies romàntiques, al Club Capitol hi torbareu l’adaptació al teatre del còmic d’Alfonso Casas, Amores minúsculos. L’obra revelació de la temporada passada a Madrid és una comèdia urbana que mostra diferents històries d’amor, potser no definitives, però que es viuen com si fossin per sempre.

Joan Pera és el protagonista indiscutible de L’Avar, sí, però no ens hem d’oblidar de les dues parelles d’enamorats: l’Elisa i en Valeri, i la Mariana i en Cleante. Si voleu passar una bona estona, riure i a més a més veure com triomfa l’amor, us esperen al Teatre Goya.

Però no sempre les històries d’amor són felices. També n’hi ha de fosques. Si us agraden més els thrillers, el vostre lloc és El Maldà. Hi trobareu els Homes foscos, una petita peça creada per la Clara Peya i en David Pintó que farà les delícies dels amants dels musicals i el teatre de proximitat.

Emma Vilarasau protagonitza una història d’amor al Teatre Nacional, acompanyada de Jordi Boixaderas, Pere Arquillué i Mercè Arànega. Interpeta la Victòria, una dona que viu a la Barcelona de 1951 i que protagonitza un triangle amorós enmig de la lluita política clandestina. Un text de Pau Miró, una de les veus més destacades del panorama teatral contemporani català.

I de la Barcelona dels anys 50, a la Irlanda de principis del segle XX, just després de la independència i del principi de la divisió entre els partidaris de Varela i els de Collins. Oriol Broggi dirigeix una història d’amor, passió i política al Teatre Romea, on dos cors sensibles viuen el seu amor enmig d’una guerra civil que s’hi interposa.

Una artista hauria de crear art transcendent sobre grans temes –masculins- o lliurar-se al rol de dona que estima? A la Sala Àtrium, Saara Turunen dirigeix Broken Heart Story, una història que parla d’art i d’amor, una irònica exposició dual sobre les pressions que experimenta una artista femenina que intenta combinar el paper de dona independent i lliure amb la vida familiar i casolana molt més tradicional i socialment acceptada.

I a La Seca aposten per un clàssic, Romeu i Julieta. Marc Chornet dirigeix aquesta història d’amor i odi protagonitzada per Carlos Cuevas i Clàudia Benito. Una versió pensada també per als adolescents i joves, que dóna tot el protagonisme als actors i busca la humanitat.

Per als qui ja teniu una relació consolidada i estable, podeu atrevir-vos amb el Pinter del Teatre Akadèmia, L’amant, on un matrimoni troba en l’acceptació mútua dels seus amants una reafirmació de la seva relació. Una escapada cap a un món més enllà del real, emparat en la fantasia i el desig, on la infidelitat no els sembla un engany sinó una formula per sostenir l’amor i la passió.

I seguim amb els matrimonis. A teatro con Eduardo parla de teatre, teatre dins el teatre, il·lusió i màgia, però també ens mostra la història d’un matrimoni, magníficament interpretat per Ramon Madaula i Laura Aubert, que posa el seu destí a les mans d’un il·lusionista encarnat per Jordi Bosch.

A la sala Barts la companyia EndinsArt proposa una tragicomèdia on el sexe, l’amor, l’odi i la mort tenen un espai comú on s’hi troben còmodes. Eros i Eris és la història de dues parelles i una noia joves que comencen a confondre sentiments fruit de la montonia de les seves vides. Traïció, sensualitat, passió i finalment, la mort, són els acompanyants perfectes per a aquesta lluita entre la coherència i el desig.

I al Teatre Gaudí podreu gaudir de Carmen, una història que ens aboca al foc de l’instint pur; la història d’una dona fidel al seu destí i dos camins que es creuen: Don José, un inexpert soldat, a qui enamora i arrossega cap a una vida marginal; i Escamillo, el torero que desperta en ella forts instints de passió. Òpera per gaudir de ben aprop.

L’ERÒTICA DEL CIRC I LA DANSA

Si això de les històries d’amor –amb final feliç o sense– us fa mandra, no us preocupeu. Al Mercat de les Flors hi trobareu els Animal Religion amb Sapiens zoo, una peça que desperta els instints sexuals de tothom, fins i tot els programadors conservadors ianquis (paraula del director del Mercat, Francesc Casadesús!).

No són els únics, és clar. Pere Faura presenta dues peces que faran pujar la temperatura de l’Antic Teatre: Striptease i Bomberos con grandes mangueras. Una re-visitació a l’imaginari pornogràfic com a pràctica coreogràfica; una reflexió nua, suada i bruta sobre la gimnàstica de l’excitació i la fisicalitat del desig. Ja suem!

LITERATURA I POESIA A L’ESCENARI

Baixem una mica la temperatura i ens n’anem a propostes literàries. Torna La plaza del diamante, interpretada per Lolita Flores. Una adaptació d’un dels clàssics de Mercè Rodoreda, que ens endinsa a la Barcelona de la postguerra i la vida de la Colometa en un monòleg interior, dur, costumista i punyent, ple de simbolismes.

A la Sala Fènix hi trobareu clàssics de la literatura universal com Allan Poe, Tesla, Baudelaire, Honoré Balzac, Hoffman, Gogol, Rimbaud o Julio Verne en un cabaret musical d’aires SteamPunk, teatral i literari, ric en cançons corals de to desenfadat i alegre, el Cabaret Victòria.

I al Teatre Lliure una aposta per la poesia: tres dilluns de celebració de la bellesa i la força de la paraula dedicats als poetes valencians, mallorquins i catalans respectivament, a través de la paraula d’Ausiàs March, Maria Mercè Marçal, Blai Bonet o Josep Carner.

PER A TOTA LA FAMÍLIA

Si busqueu un espectacle per celebrar la diada en família, tampoc no us faltaran propostes. A l’Eixample Teatre hi trobareu ni més ni menys que L’esperit de Sant Jordi, una obra que reivindica els llibres com a eines de transmissió de coneixements i valors i utilitza diferents tècniques i gèneres del teatre com les ombres xineses, les titelles, les màscares, la Comèdia de l’Art italiana i el teatre del Segle d’Or espanyol.

Pels més menuts, com sempre, trobareu bones propostes a La Puntual. En aquest cas, Sant Jordi, la princesa i el drac, l’adaptació de la coneguda llegenda de Sant Jordi amb marionetes de la històrica companyia La Fanfarra.

Al Sat!, un altre imprescindible dels espectacles familiars, s’hi instal·la la Cia Pep López, Premi a la ARC a la trajectòria artística d’espectacles familiars, amb l’espectacle Per terra de dracs, que explica a través de cançons i contes curts la història de la Martina i en Dídiac, dos nens que, després de trobar un llibre, decideixen explorar el món dels dracs i els éssers mitològics.

I per als que tenen ganes de plantar cara a tots els dracs que corren pel món, La companyia La Trepa presenta El cavaller de la Rosa, una obra que parteix de la narració original de Sant Jordi, per parlar-nos de la por, la justícia i la llibertat, i, sobretot, del coratge personal que ens ajuda a acarar les situacions més adverses.

Escrit per
Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!