Sergi Belbel dirigeix Monroe-Lamarr, un duel diàlectic i emocional entre aquestes dues actrius que interpreten Elisabet Casanovas i Laura Conejero, a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya.
L’obra parteix d’una conversa ficcionada que van tenir Marilyn Monroe i Hedy Lamarr en trobada que es produïria l’any 1962, una setmana abans de la mort de Monroe, i aborda temes tan vigents com el paper de la dona a la indústria cinematogràfica, el pas de el temps, la cosificació de les actrius, la fama i els prejudicis de gènere.
També participen a l’espectacle Eloi Sànchez, interpretant el fill de Lamarr, i David Vert, que encarna al periodista i biògraf de Monroe, William J. Weatherby.
Dues actrius, dues dones, dos objectes de desig
“Van ser unes actrius que va arribar al lloc més de l’ star system i quan es van fer gran van haver de veure com s’oblidaven d’elles i les arraconaven, perquè Hollywood mai les havia tractat com a persones, sinó com a objectes de desig“, explica Sergi Belbel.
Carles Batlle firma aquest thriller que ens descobreix també la desconeguda faceta de Lamarr com a inventora, va desenvolupar un sistema precursor de la tecnologia wifi actual. Després de llegir sobre la seva vida, l’autor va trobar molts punts comuns entre les dues dives: el punt de partida de Monroe-Lamarr.
“El fill de Lamarr ha dedicat molts esforços al llarg de la seva vida a reivindicar a la seva mare, una dona intel·ligent que sempre va ser més valorada pel seu físic que per la seva intel·ligència“, ha explica Eloi Sànchez, i afegeix: “Si hagués pogut mantenir els drets sobre el seu invent científic hauria estat milionària i no hauria mort en la misèria, com li va passar, ni hauria arribat a ser descoberta en un supermercat robant cosmètics“.
“El tema de la decadència de l’actriu madura m’interessa molt“, comenta Laura Conejero, que celebra poder representar a aquesta gran actriu en la seva maduresa, perquè la seva “complexitat i les seves contradiccions es fan més interessants“.
Elisabet Casanovas, que interpreta a Monroe, ha intentat “allunyar-se de el mite” per construir el seu personatge de Marilyn, perquè “si no em posava massa nerviosa“, explica l’actriu durant la presentació al mitjans.
L’obra, que també tracta temes de política (com el nazisme, els Kennedy o el conflicte de Cuba), d’art i de pintura i de cultura en general, i es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya fins al 20 de desembre.
Més informació, fotos i entrades a: