El 20 de juliol de 2001 Gènova estava blindada i dividida en tres zones en funció de la seva accessibilitat: la zona grialla, d’accés restringit, la zona rossa, on no s’hi podia acostar ningú, i la resta de la ciutat. S’hi reunien els membres del G8 i el moviment antiglobalització havia organitzat una contracimera que arribava amb el ressò del primer Fòrum Social Mundial i el famós Un altre món és possible. En una de les manifestacions, i segons la versió oficial, un policia va disparar “en defensa pròpia” contra Carlo Giuliani, un jove de tan sols 23 anys que hi perdria la vida.
Lali Álvarez es basa en la seva història per construir un monòleg interpretat per Oriol Pla, Ragazzo, que explica en poc més d’una hora extremadament intensa i d’una manera ficcionada els darrers tres dies del jove. El públic l’acompanya en el seu dia a dia, des de l’esmorzar a les manifestacions i els concerts que es van organitzar aquells dies. I, sobretot, comparteix la sensació de control i bloqueig de la ciutat, patrullada per milers de policies i militars. 7 anys després de la seva estrena i d’un reconegut èxit aclaparador per tot el país l’espectacle s’acomiada dels escenaris a la cartellera a de La Villarroel.
Oriol Pla: Ragazzo per mi va ser un despertar teatral, artístic, personal. Aquest espectacle m’ha canviat la vida. Bé, més que l’espectacle, la Lali Álvarez. Aquest espectacle va néixer perquè conversant amb la Lali parlàvem sobre esdeveniments històrics que ens havien marcat i la Lali va comentar allò de Gènova, el Moviment Antiglobalització, Els Zapatistes… I li vaig contestar que ni idea. Em va obrir tot un món de sensibilitat, d’il·lusió, d’entusiasme per fer teatre amb molt de cor i sentit, moltes ganes de crear com a comunitat i, de sobte, tenia molt de sentit fer teatre i explicar una història que havia passat de debò! Ho vam muntar amb els mobles de la Lali, amb la roba de la Lali i meva, amb la meva mare a la il·luminació… I va ser l’hòstia! Érem un secret de domini públic, l’evolució del projecte va ser una cosa súper màgica. Quan estàs sol a escena t’emportes el millor i el pitjor. És horrorós i meravellós alhora. És molt emocionant. Aquest projecte és un amor de joventut.
Lali Álvarez: Sí, va ser un despertar teatral molt clar. Per mi va ser un aprenentatge brutal i em vaig adonar que és possible, que es pot fer teatre de la manera com nosaltres volem fer-ho, que no hi ha necessitat de «passar pels tubs». Veure com una paraula es pot convertir en acció i emoció va ser un aprenentatge brutal.
Per posar-nos en antecedents, qui va ser Carlo Giuliani?
L.A: Carlo Giuliani era un ragazzo, un xaval. Un xaval que vivia a la ciutat de Gènova, a Itàlia, durant les protestes que hi va haver durant la quimera del G8, que és el G7 i Rússia. Ell va decidir formar part d’aquestes protestes sortint al carrer i participant a les manifestacions que hi va haver. Va ser assassinat. Aquest assassinat va marcar tota una generació. És un personatge que ha estat molt injuriat per la premsa, per la política, se n’ha parlat com un radical. Nosaltres vam voler tirar més enllà i veure què hi podia haver darrere de les versions oficials i mirar el personatge a la cara.
L’obra va passar d’anomenar-se Carlo Vive en els seus primers esborranys a anomenar-se Ragazzo. Parla’ns sobre aquesta transició.
L.A: Quan el que estàs posant en escena són fets reals, és molt important partir d’un respecte a la veritat. Nosaltres no podem explicar la veritat sobre Carlo Giuliani perquè no ho hem conegut personalment. Aquest va ser un dels motius del canvi. No podíem parlar-ne, havíem de parlar d’algú a qui passava el mateix. Per altra banda, la història de Carlo ens parla de moltes històries. Hi ha molts Ragazzos al món. Hi ha hagut moltes persones que han passat per històries semblants d’abusos policials, de ser assassinats per les forces de seguretat… D’alguna manera, traient-li el nom, oferíem una representació simbòlica a totes aquelles persones que han tingut aquestes experiències. A més, és el retrat duna generació, no és el retrat d’una persona. D’alguna manera necessitàvem, per ser justos, treure-li el nom.
El muntatge es va estrenar fa gairebé 7 anys, per quin motiu heu decidit tornar a donar-li recorregut?
O.P: És una cosa que teníem ganes de fer de nou. Vam parar la gira per temes d’agenda i es va acabar deixant una mica de banda. Aquest projecte va ser un viatge molt especial per a tots i volíem acabar bé, sense acomiadar-nos del projecte com vam haver d’acomiadar-nos en el seu moment. Hi ha una voluntat de retrobar-nos, de tornar a explicar aquesta història, de tancar aquesta etapa.
L.A: Sí, per nosaltres aquesta història podríem explicar-la sempre, perquè és una història que no caduca, que ens parla d’uns fets històrics que, si als joves d’avui ja els parles del 15-M i no saben què és, encara menys saben el que és el Moviment Antiglobalització. L’estaríem representant sempre i des que la vàrem fer hem viscut coses molt fortes. Hem estat a Gènova, hem conegut la mare de Carlo Giuliani i hem estat als millors teatres de la nostra ciutat. Hem guanyat premis, compartit molts viatges junts fent la gira i necessitàvem donar-li un final amb magnificència.
“És un muntatge que toca a persones amb visions polítiques totalment contràries a les nostres i comprenen aquest jove que vol canviar el món”.
O.P: Sempre ha despertat molta curiositat i és un muntatge on el post funció és molt interessant. És una obra que ens ha aportat molt a nivell vital, parles amb la gent, amb els joves, amb gent més gran i et trobes moltes opinions i punts de vista diferents.
L.A: Aquesta obra té una cosa que no passa sempre i és que toca gent molt diferent. Amb aquesta obra vam guanyar un premi de teatre jove, però en cap moment havíem pensat que fos una obra per a joves. És un muntatge que toca molta gent, fins i tot persones amb visions polítiques totalment contràries a les nostres que vénen i comprenen aquest jove que vol canviar el món.
Oriol, com ha estat tornar a encarnar el personatge i el procés d’assajos? Heu descobert coses noves?
O.P: Hi ha una part emocional i personal que és molt emotiva perquè jo vaig conèixer la Lali amb 19 anys i tornar a Ragazzo és com tornar als 20-21 anys. És molt interessant tornar a reprendre un text anys més tard perquè tu també has crescut d’alguna manera a nivell artístic i personal. També és una obra que interactua molt amb el públic i és en aquest diàleg que cobra vida el personatge. Serà una cosa molt nostàlgica i molt bonica.
L.A: Ha estat molt curiós a l’hora de rellegir el text junts i adonar-nos que la joventut del Ragazzo no està només en la seva edat sinó també en la seva manera de veure el món. Crec que ara podem trobar els ressons d’aquesta innocència en un personatge que ja té un idealisme més format, més sustentat, amb arrels més fortes. A veure què passa!