Quan els Sixto estrenen una obra, sector i públic fidel ja n’espera les sixtades. No ens sorprèn, doncs, que per presentar Dybbuk ens convoquin a l’Hotel Melià Barcelona Sky enlloc de la Sala Beckett, on s’estaran del 9 de febrer al 13 de març. Però seria una mentida ben grossa dir que ens hi esperàvem Donald Trump, Whitney Houston, Pilar Rahola o Joan Dausà (vestit d’Elvis). I sí, aquests són els personatges que trobem només entrar a la sala. Els Sixtos -i el repartiment de l’obra- els acompanyen vestits de còctel; Pau Roca amb el preu penjant de cada peça. El perquè el deixarem pel final, perquè com diu l’actriu Patrícia Bargalló “l’obra és massa bona” per deixar-nos endur per l’embolcall.
EL FRAU DE ROMAIN GARY
L’escriptor lituà d’origen jueu Romain Gary (1914-1980) va crear un dels majors fraus de la literatura francesa: Émile Ajar. Era “l’escriptor perfecte”: jove, bons llibres, passat fosc. Però no es va limitar a un pseudònim, com tants d’altres. Durant sis anys el seu nebot va encarnar el seu alter ego literari amb dedicació, fins al punt de concedir entrevistes. Gràcies a aquest fet, Ajar es va convertir en l’únic escriptor de la història en guanyar dos premis Goncourt -un amb el pseudònim d’Ajar-, que pel seu reglament ho impedeix. Gary es va burlar així de la crítica literària, que rebia cada cop amb més indiferència els seus treballs, l’acusava d’estar en decadència i alhora elogiava Ajar com un jove geni desconegut.
El dramaturg Jan Vilanova, que amb Dybbuk estrena la seva tercera obra després d’hISTÒRIA -basada en la vida de Marc Bloch- i Bruno&Jan&Albert, porta anys fascinat amb la vida de Gary: “Va jugar tota la seva vida amb les màscares, les imposades i les pròpies. Va jugar amb els límits de la realitat i la ficció i s’en va riure de la imatge que els altres li havien posat a sobre”. I això l’ha portat a fer-se moltes preguntes: Fins a quin punt va ser un joc? Quin és el preu a pagar per voler fugir d’un mateix? I, sobretot, a reflexionar sobre “el pes de les màscares que tots portem a sobre, i del pes, també, de la mirada dels altres sobre nosaltres”.
EL FRAU DE JEAN SEBERG I LA MARE DE GARY
“Les dones van ser molt importants en l’art del frau que va dur a terme Gary”, explica Roca, que a més de dirigir l’obra interpreta el nebot de Gary, Paul Pavlowitch. Als 8 anys la mare de Gary ja li deia: “Faràs grans coses: seràs diplomàtic i el millor escriptor de tots els temps”. Poca broma, però en gran part ho va aconseguir. A més d’escriptor, Gary va estudiar Dret, va ser diplomàtic i heroi de guerra (l’any 1940 s’allista a l’aviació per lluitar contra els nazis). La mare, que el va criar sola, portava a l’esquena l’estigma de ser immigrant i jueva i va dipositar totes les il·lusions en el fill. Patrícia Bargalló es posa a la pell d’aquesta dona amb qui Gary manté “una relació curiosa i plena d’amor i exigència” i també de l’actriu Jean Seberg, amb qui es casa l’any 1963.
Pepo Blasco interpreta tres personatges que simbolitzen la mirada exterior, a vegades fascinada, a vegades cruel o escèptica, del que va succeir, a través d’un periodista, un editor i el company de batalles de la mare. Víctor Pi és qui es posa a la pell de Gary. “Hi ha molts actors que tenen qualitat, però n’hi ha pocs que tinguin qualitat i que a més a més els surti la vida per la mirada. Necessitàvem algú que només mirant al públic ja el transportés a un món, i en Víctor és d’aquests -assegura Roca-. I és que, a més, hem jugat més que mai amb la poètica”.
EL FRAU DEL PÚBLIC
I ara sí. Tornem a l’inici. Què té a veure Donald Trump amb Dybbuk? Doncs potser la que serà, fins la data, la sixtada més gran (i això que han portat entrades a domicili i ens han dit si érem guapos o no abans d’entrar a una obra). Romain Gary va viure moltes vides: va ser aviador i heroi de guerra, diplomàtic, reporter… Sixto Paz proposa un repte a l’espectador: tornarà els diners de les entrades d’aquells espectadors que s’atreveixin a viure el mateix que Gary: defensar una identitat falsa. Els personatges a suplantar són Donald Trump, Pilar Rahola, Whitney Houston, Joan Dausà i Paulo Cohelo. El públic que participi al joc rebrà una biografia d’una personalitat que haurà de defensar abans de la funció. A canvi, la companyia assumirà el cost de les entrades de l’espectador que superi la prova.
Text: Mercè Rubià