Les T de Teatre celebren 30 anys reestrenant ‘Delicades’ d’Alfredo Sanzol

Rubén Garcia Espelta

Les T de Teatre celebren enguany 30 anys de trajectòria i per fer-ho recuperen un dels seus espectacles més emblemàtics, Delicades, que es podrà veure del 15 de juliol al 8 d’agost al Teatre Goya. Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla i Àgata Roca tornen a la cartellera, dins del Grec 2021, amb un dels seus autors fetitxe, Alfredo Sanzol, i amb dos actors que formen part de la seva família teatral, Albert Ribalta i Jordi Rico.

L’obra estrenada el 2010, dins del mateix festival, va ser tot un èxit: 100.000 espectadors, més de 200 funcions i una gira que les ha portat per 60 ciutats espanyoles i 8 països. Delicades és una comèdia poètica formada per dinou històries inspirades directament en escenes de la infantesa d’Alfredo Sanzol. Una història construïda amb fragments que en aparença no tenen relació, on quatre dones criades durant la Guerra Civil viuen oblidant-se de la fragilitat i la delicadesa: “Té humor, sensibilitat, és molt intel·ligent, deixa anar coses polítiques, històriques i les presenta molt subtilment“, explica Mamen Duch en una entrevista publicada a El Nacional (la podeu llegir-la aquí). L’obra, segons Àgata Roca, també parla de les relacions familiars i dels valors: “Podria ser una obra molt profunda, però, també, té uns moments de sentit de l’humor finíssim. A nivell actoral, ens ho passem molt bé fent-la“.

El repartiment de ‘Delicades’

Delicades és una obra especial per a la companyia, de fet va ser l’obra que va unir la companyia a Afredo Sanzol. La història es remunta l’any 1995 quan l’autor les va descobrir a Madrid amb la versió espanyola d’ Homes! i va quedar fascinat per la seva manera de fer teatre: “Jo tenia 23 anys i quan vaig veure a aquelles dones, tan bones actrius, tan gracioses, tan intel·ligents, tan modernes i tan tot, tractant el tema dels homes amb humor àcid, em vaig quedar fascinat“, explicava Sanzol l’any 2010. Temps després, l’any 2018, les T de Teatre van coincidir amb ell al Teatre Lliure, on presentava una de les seves obres, i van connectar de seguida. D’aquesta unió en va sorgir l’any 2010 Delicades.

Més informació, imatges i entrades de Delicades a:

L’experiència amb Sanzol va ser tan enriquidora que ha fet anys després hagin seguit col·laborant amb peces com Aventura! (2012) i La Tendresa (2019).

Aventura de T de Teatre, estrenada al 2021 al Teatre Lliure

30 anys de T de Teatre

L’any 1991 cinc joves actrius acabades de graduar-se a l’Institut del Teatre de Barcelona van fundar la companyia T de Teatre. Ben aviat van prendre la iniciativa, i amb la incorporació del productor Daniel López-Óros, estrenen el seus primer espectacle: Petits contes misògins de Patricia Highsmith.

Rosa Gàmiz, Míriam Iscla, Mamen Duch, Carme Pla i Àgata Roca comencen a moure l’espectacle per diferents sales de la ciutat, primer per l’escena més alternativa (en aquell moment liderada la Sala Beckett) i més tard en sales més comercials com el Mercat de les Flors o La Villarroel. L’èxit del muntatge les va portar a fer una gira per nombroses ciutats espanyoles.

Els anys 1994 i 1998 van estrenar, respectivament, dos muntatges d’èxit Homes!, dirigit per Sergi Belbel al Mercat de les Flors, i Criatures, codirigida per elles mateixes i David Plana. Els dos espectacles van triomfar i totes dues van tenir una prolífica gira nacional, temporada a Madrid i estada a Buenos Aires. Però pel camí van perdre a la Rosa Gàmiz, que va decidir iniciar una carrera en solitari, i van sumar a l’aventura a l’actriu Marta Pérez.

Amb l’arribada del nou mil·lenni, l’any 2000 estrenen la seva primera i, de moment, única sèrie de televisió: Jet Lag, dirigida per Cesc Gay. La sèrie es va allargar fins al 2005, però durant aquest temps les T de Teatre van tenir energia per estrenar paral·lelament el seu quart espectacle: Això no és vida!

Un any més tard, celebrem 15 anys de trajectòria amb 15, un espectacle que recull una antologia dels millors esquetxos. L’any 2007 presentaran Com pot ser que t’estimi tant de Javier Daulte, després de girar pe Catalunya i les Balears l’actriu Míriam Iscla decideix deixar la companyia.

Imatge d’escena de ‘Com pot ser que t’estimi tant’, estrenada al Poliorama

El setembre de 2009, T de Teatre estrena a Fira Tàrrega un petit musical que duu per títol Nelly Blue, dirigit i cocreat per Marta Pérez on només actuen, per primera vegada, Xavi Mira i Albert Ribalta (Los Tigres), una experiència que repetiran posteriorment amb una nova proposta Operació Moldàvia.

A part de les col·laboracions que la companyia va fer a partir del 2010 amb Alfredo Sanzol, han estat molt els autors i directors que han treballat amb les T de Teatre. Pau Miró ho va fer al 2014 amb Dones com jo i va continuar l’argentí Ciro Zorzoli amb Premis i càstigs.

L’onzè espectacle es va estrenar el 2017 al Teatre Romea. E.V.A., una comèdia sobre el dolor escrita per Marc Artigau, Cristina Genebat i Julio Manrique, amb la que van commemorar els seus 25 anys.

Des del 2019 la companyia ha estrenat dos espectacles més: Cançó per tornar a casa, escrit i dirigit per Denise Despeyroux a la Sala Beckett; i T’estimo si he begut d’Empar Moliner, una coproducció amb Dagoll Dagom i La Brutal que farà temporada a partir d’aquest octubre al Teatre Poliorama.

Més informació, imatges i entrades de T’estimo si he begut a:

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

Les millors obres de teatre familiar de Barcelona

L’escena de teatre infantil i familiar de Barcelona té una llarga tradició: aprofita-la, treu-los de casa i porta’ls a un dels molts espais culturals que programen espectacles per a diferents […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!