La nova declaració d’ Estat d’Alarma ha portat un nou tancament dels teatres, de moment per dues setmanes.
Per afrontar aquest nou tancament, recuperem el nostre recull de #TeatrealSofà per tal que puguis gaudir d’obres escèniques sense sortir de casa però, sobretot, el recuperem perquè no desconnectis de la cultura i no t’oblidis de tornar a omplir les platees quan això acabi.
També hem recollit teatre i propostes familiars que pots veure amb els petits i petites de casa en aquest article especial.
Els canals de streaming teatral
- Teatroteca: portal que el Centre de Documentació Teatral de l’INAEM té al servei de tot aficionat a les arts escèniques amb un catàleg de 1.595 títols. Tan sols t’has de subscriure’t, de manera gratuïta, per poder recuperar tant espectacles històrics com als vistos més recentment als escenaris. Un portal que a més ofereix, en moltes de les seves obres, autodescripció per a persones amb discapacitat visual, subtítols per a sords i llengua de signes.
- També pots accedir a l’Arxiu de RTVE on es poden recuperar, per exemple, els famosos Estudio 1.
- L’Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques a Catalunya AAAEC, trobaràs un fons amb els muntatges de La Fura dels Baus i altres espectacles que s’han presentat a l’Institut de Teatre.
- Alltheater: plataforma de pagament, amb un ampli catàleg d’espectacles i que destina els ingressos, majoritàriament, als artistes que van treballar en la producció (una dada que cal tenir molt en compte! i més ara que la cultura està rebent un fort cop amb aquesta crisi). També hi ha streaming gratuït i els seus títols solen estar englobats per temàtiques que van variant, a l’estil Filmin.
- Teatrix on pots trobar una àmplia gamma de títols representats a Argentina.
- Broadway HD on accedir a tot un ventall de produccions vistes a Nova York.
- My Opera Player: plataforma de Teatro Real, on poder veure una gran varietat d’espectacles lírics o dansa representats en diferents teatres del món (com el Gran Teatre del Liceu).
- A Netlflix, HBO, AmazonPrime o Filmin: podeu trobar espectacles, musicals, monòlegs o documentals relacionats amb l’escena.
Companyies i hits de la cartellera
Si no vas tenir temps per anar a teatre quan encara estava obert, no pateixis!
- A la web de TV3 pots gaudir del gran èxit L’art de la comèdia d’Eduardo De Filippo, estrenada al TNC, i que compta amb un gran Lluís Homar al seu repartiment (clic aquí).
- ATróisTeatre recupera Ricard de 3r , una contundent obra a partir de la tragèdia de Shakespeare, sobre el bulling i la violència entre adolescents. Escrita per Gerard Guix, dirigida per Montse Rodríguez (A.K.A.) i protagonitzada per Quim Àvila.
- Llibert, de Gemma Brió, va rebre l’emoció i el favor de el públic en les seves successives temporades a l’Almeria Teatre i la Biblioteca de Catalunya. Malgrat l’èxit de públic i crítica i a rebre el Premi Serra d’Or el 2014, l’espectacle va cessar les seves representacions després d’una polèmica denúncia sobre la precarització dels artistes que representen espectacles de petit format.
- L’artista Carla Rovira també s’ha sumat a la iniciativa amb el seu aplaudit muntatge Matria, un espectacle que reivindica la història des d’una perspectiva feminista. Es reapropia d’ella i genera un espai de debat col·lectiu per narrar el silenci.
- Las Glorias Cabareteras també ofereixen el seu humor fresc, llengut, mamarratxo i mordaç a El Chou de las Glòrias. Una perla plena de improvisació, pulles a el sector teatral i cançons.
- La companyia Anònims ha posat en obert els espectacles Veganos, el Musical, Pols a la memòria, i Balada per un home mort.
- Centaure Produccions ha penjat íntegres les 7 hores de F.R.A.U. d’Albert Arribas.
- La companyia La Salamandra ofereix Ànsia de Sarah Kane.
- Descartables Teatre i Daniel J. Meyer ofereixen Fusells, estrenada el 2016 a l’Almeria Teatre amb Cristina Arenas, Jaume Madaula, Georgina Latre i Quim Àvila.
La Ruta 40 on-line
És la prestigiosa companyia de teatre de text d’Alberto Díaz, Albert Prat, Sergi Torrecilla, Maria G Rovelló i Xesca Salvà. D’ells pots recuperar:
- Una lluita constant de Carlota Subirós i La Ruta 40 (2018)
- Cúbit, de Josep Maria Miró (2016)
- El seu gran èxit estacional: El llarg dinar de Nadal,, estrenada el El Maldà l’any 2014
- El Balneari, de Marc Artigau (2013)
- Fa 1 mica de soroll, de Romina Paula, estrenada l’any 2012 a la Sala Planeta de Girona i la Sala Atrium de Barcelona.
Repassa els 40 anys de La Cubana
La companyia de Sitges celebra aquest 2020 els seus 40 anys d’intensa activitat escènica amb el muntatge Adiós, Arturo! que arribarà la temporada que ve a Teatre Coliseum. Durant la tancada pots aprofitar per repassar algunes de les seves propostes còmiques colossals, com Cegada d’amor, Una nit d’opera, l’espectacle de revista i la seva peculiar companyia a Cómeme el coco, Gente Bien o Campanadas de boda. Al seu “Teatre de la vida” no li passen els anys … Només cal seguir el compte de twitter de @Teresinologia.
El millor de Les Luthiers
Un recull dels seus millors espectacle… clica aquí.
Pels musical lovers… Dagoll Dagom!
La mítica companyia de Bozzo, Cisquella i Periel és història viva de teatre català. Recupera les seves creacions més aplaudides:
- Flor de Nit (1992) amb música d’Albert Guinovart i llibret de Manuel Vázquez Montalbán.
- La versió de 2010 de Nit de Sant Joan, amb música de Jaume Sisa.
- El Mikado (1986), l’opereta de Gilbert & Sullivan amb traducció de Xavier Bru de Sala.
- T’odio, amor meu (1995), amb música de Cole Porter i basada en relats de Dorothy Parker.
- Glups! (1983) basada en els còmics de Gérard Lauzer i amb música de Joan Vives.
- Scaramouche (2016), amb música d’Albert Guinovart i llibret de Joan Lluís Bozzo.
Per als nostàlgics hi ha les tres versions de Mar i Cel: 1988, 2005 i 2016.
També podeu veure una coproducció que la companyia ha fet amb Minoria Absoluta: La Família Irreal. En la mateixa línia la productora de Toni Soler va fer al Teatre Poliorama: Polònia, el Musical.
… i Àngels Gonyalons!
Al canal de Youtube de Ricard Reguant trobareu musicals protagonitzat per una de les grans actrius de musical de casa nostra: la Gonyalons.
No us perdeu propostes com Chicago (acte 1 i acte 2), Tots dos amb Carles Sabater, Germans de sang (acte 1 i acte 2) o el gran Memory.
Sales petites comparteixen propostes als seus canals de Youtube
- També ha fet un pas endavat La Gleva Teatre amb un clàssic: El sueño de un hombre ridículo de Fiódor Dostoyevski, amb Ricardo Moya Dirigida per Mario Gas.
- La Sala Versus Glòries en canvi ha obert La Peixera un thriller amb Miquel Sitjar o Òscar Molina. I també l’obra Eli, estrenada al 2018, una obra de ciència ficció i realitat virtual de Roc Esquius amb Jaume Casals i Pep Antòn Muñoz, dirigits per Antonio Calvo estrenada al novembre del 2018.
- La Sala Trono, ha posat a disposició dels espectadors algunes obres al seu canal de Youtube:
- Al Sostre de Nigel Planer.
- Els Tres Aniversaris con Anna Alarcón, Rosa Boladeras, Miranda Gas, Joan Negrié, Victòria Pagès i Albert Triola.
- Menú del dia de Marilia Samper.
- El lleig de M. Von Mayenburg.
- El don de las sirenas de Pere Riera.
- Vaselina de Gabriele Di Luca.
- Lord_K de Marc Chornet.
- Killer de Guillem Clua.
- Bildelberg Club Cabaret de l’Oriol Grau.
- L’impossible de Paco Zarzoso.
- Red Pontiac de Pere Riera.
Mites de l’escena catalana
Què diria el còmic galaicocatalà Pepe Rubianes dels dies de confinament que ens ha tocat viure? Revisita els textos mordaces, reflexius i hilarants d’aquest mestre de l’humor.
Si el teu és més de el tàndem còmic Joan Pera i Paco Morán pots veure Mamaaaa! (2002) un text de Jordi Sánchez i Pep Anton Gómez (clic aquí).
Espectacles de Circ i Clown
Si us agrada el circ atentes! L’Ateneu Popular de Nou Barris anirà obrint aquests dies el seu arxiu on-line. Des d’avui ja podeu veure els combinats de Circ. Més info aquí.
També pot veure alguns espectacles del Cirque du Soleil com Alegria, Varekai, Corteo o Quidam.
Rhum, el primer espectacle de la Rhum i Cia que va realitzar per homenatjar al pallasso ‘Monti’, es podrà veure també en obert durant aquest dies a través d’aquest enllaç.
Teatre a mida per al confinament
El moviment per oferir espectacles de poder consumir durant el temps que hàgim de passar a casa, ha vingut per diferents flancs.
Des del perfil de twitter de la periodista Prado Campos, fins al dramaturg Jordi Casanovas que ha tirat d’imaginació i ha proposta amb el hashtag #CoronaVirusPlays una iniciativa en la qual proposa que els dramaturgs i dramaturgues es llancin a escriure monòlegs, de 3 minuts de durada, que tinguin com a tema el confinament per la pandèmia, penjar-los a les xarxes i que actors i actrius es gravin interpretant per posteriorment compartir-los. La iniciativa ja suma textos d’Eulàlia Carrillo, Marta Buchaca, Blanca Bardagil, Roger Torns, Adrià Cuatrecases, Sílvia Navarro o el mateix Casanovas. Pots llegir-los tots aquí.
Em sumo a la iniciativa de @Jordi_Casanovas! Aquí teniu la meva aportació als #coronavirusplays: “La finestra indiscreta” per a qualsevol intèrpret de qualsevol edat. pic.twitter.com/LQBNG5lAYi
— Guillem Clua (@guillemclua) March 15, 2020
Theatre-Movies de TV3
La televisió publica catalana posa a la vostra disposició diferents pel·lícules basades en obres de teatre que han triomfat a la cartellera. Aquí les teniu:
- El nom, dirigida per Joel Joan.
- L’enigma Verdaguer, de Xavier Bru de Sala.
- Vilafranca, de Jordi Casanovas.
- Res no tornarà a ser com abans, de Carol Lòpez.
- La Xirgu, amb Laia Marull, Fran Perea, Luis Zahera, Pere Ponce, Míriam Iscla i Pau Durà.
- El mètode Grönholm, de Jordi Galceran.
- El crèdit, de Jordi Galceran.
Per conèixer companyies que no trepitgen Barcelona
El confinament pel COVID-19 també ens permetrà recuperar moltes propostes escèniques produïdes per institucions públiques, amb els impostos de tota la ciutadania, que no fan temporada més enllà d’unes poques representacions a la capital. Fins i tot podràs conèixer companyies i productores que triomfen en els escenaris estatals, però que no han trepitjat encara Barcelona. Serà una oportunitat per teixir nous transfers amb l’altiplà?
Animalario: podreu veure Alejandro y Ana. Lo que España no Pudo ver del banquete de la boda de la hija del presidente ‘de Juan Mayorga i Juan Cavestany, Premi Max a l’Millor Espectacle Teatral de 2004.
I un títol imprescindible signat també per Juan Cavestany, sota la direcció d’Andrés Lima: Urtain. La tràgica vida del púgil gipuzkoà que es va poder veure al Centre Dramàtic Nacional i al Teatre Romea.
Teatre DeFondo, companyia que aquest any compleix la seva majoria d’edat sobre els escenaris, també ha volgut posar el seu granet de sorra, oferint la possibilitat de veure en obert: Los Atroces.
També la companyia Grumelot posa a l’abast de tots el seu teatre recuperant Los brillantes empeños, espectacle escrit i dirigit per Pablo Messiez, a l’igual que succeeix amb Albury Produccions amb Tus otros hijos no te olvidan o els andalusos Tenemosgato amb Felicidad.
¡Enfrontem-a la pandèmia a cop de teatre!
José Antonio Alba / @joseaalba
Rubén García / @rugarciae
Andreu Rami / @andreuramib
Gràcies David !! N’afegeixo
– Des d’avui i fins dissabte, el Teatre Lliure ofereix “El temps que estiguem junts”.
https://www.teatrelliure.com/ca
– La Sala Trono aquest cap de setmana estrena tres obres, “El lleig”, “Red Pontiac” i “El don de las sirenas” sense eliminar les anteriors (Tres aniversaris, Lord K, ….).
https://www.youtube.com/channel/UCQTXkpaVMvtkx0s4ZKnIvdQ
Bona Tarda, la Sala Flyhard també s’apunta al teatre al sofà:
https://www.salaflyhard.com/sftv
i el link de “Paisajes para no colorear tampoc”.
Gràcies per la feina de recopilació. És genial poder escollir què vols veure amb tot al davant
Esteu segurs que La Calórica ofereix el visionat de “La feísima…”? No la trobo.