Teatre, dansa i experiències sensorials de 0 a 12 anys

Mercè Rubià

Princeses que es tiren pets, espectacles de dansa i circ, Pastorets amb aires de Monty Phyton o Albert Einstein perseguint un Neutrí… Vosaltres trieu. Viu el Teatre, juntament amb el Teatre Poliorama, el Romea i el CCCB, ha preparat una programació per a totes les edats i tots els gustos.

Viu el Teatre porta 10 anys dignificant el teatre per a tots els públics i acostant els menuts i les famílies al teatre. El seu espai natural ha estat sempre el Teatre Poliorama, però any rere any va creixent i actualment compta amb tres espais d’exhibició diferents. A més del teatre de la Rambla, hi ha el CCCB, que ja es va incorporar la temporada passada i el Teatre Romea, que s’hi uneix per primer cop amb tres espectacles. Com a novetat, a més, s’incorporen espectacles de dansa, en el que els seus responsables volen que sigui un pas més per ampliar el ventall d’espectacles a totes les edats i gustos, des dels nadons de mesos fins als adolescents.

TEATRE_BARCELONA_Patufet_petita_brownie_0

CCCBABIES, EXPERIÈNCIES SENSORIALS (de 0 a 3 anys)

La temporada passada es va estrenar la programació per als més menuts al CCCB. És el CCCBabies i pretén oferir una programació estable per a nadons, fins ara inexistent a Barcelona. Els espectacles, en aquest cas, són de curta durada, al voltant d’uns 30 minuts, i sempre amb un aforament limitat a la cinquantena de persones per tal de “garantir que els més menuts i les famílies es trobin còmodes”. En la seva majoria, a més, s’apropen més a una experiència teatral i sensorial, que no pas a un espectacle on les criatures només hi juguen el paper d’espectador.

La primera obra d’aquest cicle és Osset meu and the soundbox, de la companyia Bruc Brothers, encapçalada per Christophe Sainsot, que explica que s’han especialitzat en un teatre familiar que inclou diferents llengües i música. A més d’un intens treball per incorporar l’aspecte sensorial, el tacte i la motricitat, als espectacles. A Osset meu… es reparteix una bosseta a cada nadó amb tres instruments, que es tocaran durant la funció. A més, se’ls asseu en unes tarimes que vibren de manera diferent en funció de la música que hi sona. Un espectacle que Sainsot assegura que entusiasma els més menuts i dóna un missatge “d’amor cap als nens que provoca moments molt dolços”.

Més endavant s’hi podrà veure Pintamúsica, un viatge sensorial per la música i els colors que farà escoltar, mirar, tocar i crear els més menuts, i En Patufet, la història ja coneguda d’aquest nen tant i tant menut, però amanit amb una escenografia màgica, titelles i cançons.

TEATRE_BARCELONA-les_princeses_tambe_es_tiren_pets_0

EL POLIORAMA, EL VAIXELL INSÍGNIA (de 4 a 10 anys)

Per als responsables de Viu el Teatre el Poliorama és el seu vaixell insígnia, l’espai on han crescut i que ha apostat per la seva programació des de fa ja 10 anys. Enguany, enceten temporada amb l’adaptació d’un conte que l’últim any ha tingut un èxit aclaparador a les biblioteques i escoles de Catalunya i que ja compta amb més de 10.000 exemplars venuts: Les princeses també es tiren pets. Un musical que ens porta a una aventura esbojarrada on es demostra que la perfecció no existeix (ni falta que fa).

De finals de novembre a gener es podran veure Els Pastorets I+D, una proposta de l’Escola Eòlia i Paco Mir (El Tricicle), que versiona de forma sorprenent i innovadora aquest espectacle tradicional, amb un estil que busca apropar-se als Monty Phyton. Després de Nadal arribarà El Llibre de la selva, un espectacle amb més de 10 anys de vida i 400 representacions a l’esquena que ha girat dins i fora de Catalunya i que incorpora grans dosis d’humor i música. També tornarà una obra que “ha donat moltes alegries” a Únics Produccions, El Petit Dalí. La història d’en Salvi, un nen alegre i somiador nascut a Figueres a qui li encanta dibuixar i que s’endurà de viatge pel món surrealista de Salvador Dalí tots els espectadors que el vulguin acompanyar.

El mes de març la Cia. Mar Gómez hi portarà una barreja de dansa, circ i poesia visual, Perdiendo el Tiempo. Un espectacle fresc i divertit “que deixa els nens enganxats”, explica la coreògrafa, i que incorpora elements com la roda alemanya o el màstil xinès. I a l’abril, Bombolles de Paper, un espectacle de dansa, música en directe i interacció multimèdia que la temporada passada va exhaurir totes les localitats. La coreògrafa Irina Martínez explica que han buscat crear un espectacle màgic i dinàmic on es creïn dos mons, un infantil i un d’adult, de manera que els pares i mares també s’ho passin bé.

TEATRE_BARCELONA-Perduts_Viquipedia-REVISTA_1

RECUPERANT L’ESTELA DEL CAVALL FORT (de 6 a 12 anys)

El director artístic de Viu el Teatre, Lluís Juanet, ha explicat que amb aquest cicle al Teatre Romea han volgut retre homenatge als cicles per a nois i noies que durant molts anys va programar la Revista Cavall Fort i que van gaudir de molts èxits.

La primera obra, Perduts a la Viquipèdia, arriba el mes de novembre i està destinada als nens i nenes més grans, de 10 a 12 anys. Anna Manso, autora de l’espectacle, explica que han volgut despertar-los l’interès per la ciència i alhora acostar el teatre als nens i nenes d’una franja d’edat “als que costa cada cop més portar al teatre” i per als qui pràcticament no hi ha oferta teatral. Un dels reclams, assegura, és que està protagonitzada per dos actors adolescents (a més de dos adults) que “s’hi adreçaran directament” i que compta amb una presència audiovisual “molt potent”.

Durant els volts de Nadal arribarà un altre èxit editorial, Patatu, escrit per l’actriu Àngels Bassas, que explica és una història per pixar-se de riure, no només els nens, sinó també les famílies. Una història amb una “música extraordinària” i la connexió amb mags com el Màgic Andreu o el Mag Lari. I ja al febrer arribaran Els secrets de Mr. Stromboli, un firaire molt xerraire que ven elixirs miraculosos i que va amunt i avall amb el seu carro ple d’andròmines. Un espectacle de carrer, estrenat a l’última Mostre de Teatre d’Igualada, adaptat per a l’escenari.

Text: Mercè Rubià

Escrit per

Periodista. Teatrera. Enamorant-me de la dansa i el circ. Advertència: Si la majoria de recomanacions tenen molts aplaudiments no és per falta de criteri (que potser també), sinó perquè prefereixo parlar de les obres que m’han agradat. Molt lluny de voler fer (o ser) crítica.

Articles relacionats
La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La Bella Otero desafia el vers a ‘Prosopopeya’

La companyia La Bella Otero, formada per Emma Arquillué i Pablo Macho Otero, presenta el seu nou espectacle: Prosopopeya, una peça multidisciplinària en vers que parla de la identitat i que es podrà veure del […]

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

24 espectacles per reviure el llegat de Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliure de la Fundació Joan Brossa ha presentat la programació del segon trimestre de la temporada 2024-2025, una aposta decidida per la transgressió, la hibridació artística […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!