El festival Temporada Alta marca l’inici de la temporada teatral del país amb una programació extensa que inclou un centenar d’espectacles. Aquesta serà la 32a edició i es durà a terme a partir del 30 de setembre al 10 desembre i comptarà amb 22 escenaris diferents de Catalunya, amb epicentre situat a Girona i Salt.
Escena internacional amb Ostermaier, Complicité o Milo Rau
Temporada Alta centra la seva programació internacional en una selecció de 20 espectacles procedents de diferents països. Entre elles, destaca Drive Your Plow Over the Bones of the Dead, de la reconeguda companyia Complicité dirigida pel director britànic Simon McBurney, un thriller ecològic basat en la novel·la de la premi Nobel polonesa Olga Tokarczuk. A més, el prestigios director suís Milo Rau presentarà Familie, una història real sobre una família belga que pren una decisió transcendental després d’un cap de setmana al camp. Habitual del festival, el director Thomas Ostermeier presentarà Qui a tué mon père, un monòleg basat en la novel·la autobiogràfica d’Édouard Louis que, en aquest cas, puja a escena per escenificar en primera persona la seva pròpia història. I el jove director lituà Jokūbas Brazys, deixeble de Oskaras Koršunovas, apostarà per una nova versió de La Gavina de Txékhov.
Entre les propostes de fora s’inclouen La Douleur del francès Patrice Chéreau, que es podrà veure al Teatre Romea de Barcelona, o Diptych: The missing door and The last room de la companyia belga Peeping Tom, que marcarà l’expansió del festival a Figueres com a nova seu. La dansa internacional ocuparà també un lloc destacat amb la presència de figures com Anne-Teresa de Keersmaeker, influent coreògrafa que debutarà al festival amb les Variacions Goldberg de Bach juntament amb el pianista Alain Franco. A més, Cristiana Morganti, col·laboradora de Pina Bausch, presentarà Jessica and Me, una obra que fusiona dansa-teatre, poesia i humor mai vista a Catalunya.
Temporada Alta continuarà el seu vincle amb l’escena sud-americana programant quatre espectacles: Euforia y desazón una reflexió sobre les relacions de poder amb la companyia El Eje dirigida per Sergio Boris; Ana contra la muerte de Gabriel Calderón, que torna a Girona festival amb la història d’una mare està disposada a fer per evitar la mort del seu fill; La obra de Mariano Pensotti, sobre la realitat i la ficció; Love me, un monòleg sobre l’amor, la vulnerabilitat i l’autoexploració de Marina Otero; o la proposta de l’argentí Rodrigo García, Cristo está en Tinder, una creació sobre les interaccions humanes en l’època de les xarxes socials.
Aparador del talent local amb Sergi Belbel, Mario Gas o Míriam Iscla
L’aposta per la dramatúrgia i la producció local per part del Temporada Alta és indubtable. Més de 65 espectacles catalans passaran pel festival, alguns de nous que passaran per l’escena barcelonina i altres èxits de la temporada que arriben per primer cop a Girona.
A part de noms com Joan Yago, Josep M. Miró o Jordi Galceran, s’estrenaran peces com Casares – Camus: una història d’amor, dirigit per Mario Gas i interpretat per Rosa Renom i Jordi Boixaderas, basat en la correspondència entre l’actriu espanyola Maria Casares i el filòsof francès Albert Camus. Altres propostes destacades són la de Jordi Oriol que estrenarà Sísif fa no fa, De l’amistat del Col·lectiu Las Huecas, la nova producció De Nao Albet i Marcel Borràs, Together to get there de Lali Aguadé o la comèdia negra Els ossos de l’irlandès de Teatre Nu. El festival també inclourà lectures com Vida d’una esclava, basat en textos de Simone Weil a càrrec de Míriam Iscla o L’anticrist de Friedrich Nietzsche interpretat per Pol López.
La Calòrica també hi serà present amb l’èxit Le congrès ne marche pas, un text de Joan Yago que ha exhaurit localitats al Teatre Lliure aquesta temporada. Del mateix autor també s’hi podrà veure Tot el que passarà a partir d’ara, protagonitzat per Nil Cardoner.
Destaquen també Vudú (3318) Blixen, una coproducció internacional on Angélica Liddell reflexiona de manera poètica sobre l’horror i la bellesa de la vida en aquesta estrena absoluta com a protagonista; i també Face T(W)O, resultat del projecte col·laboratiu europeu People Power Partnership, que presenta una proposta de dansa amb 32 joves ballarins de quatre països diferents, vuit de Catalunya.
Altres cites imprescindibles
Com a novetat d’aquesta edició s’estrena un nou cicle que tindrà l’humor com a protagonista. Els Dijous de comèdia a TA, inclourà propostes de stand-up comedy amb propostes com Alta flipamenta de Marc Sarrats, Not talent de Judit Martín, Oye Polo (un xou inspirat en el seu podcast) o els monologuistes d’El Soterrani.
Imprescindibles serà també un gran clàssic del Temporada Alta: el Torneig de Dramatúrgia. Aquest any participaran un total de 8 dramaturgs: Lali Álvarez Garriga, Sergio Baos, Frank Baier, Pau Coya, Aleix Fauró, Isis Martin, Gemma Rodríguez i Amparo Vayà. El torneig es presentarà exclusivament en format presencial des de la Sala La Planeta.
Temporada Alta també aposta pel públic familiar amb el festival la petiTA, que proposarà a la Fira de Girona una divertida jornada per grans i petits amb una variada oferta de teatre, dansa, música i circ. La programació musical del festival inclou noms com Els Amics de les Arts, Albert Pla, Antònia Font o Joan Dausà, entre altres.
Més informació, imatges i entrades a www.temporada-alta.com