Del 6 d’octubre al 9 de desembre torna a les terres gironines el Temporada Alta, el Festival de Tardor de Catalunya. Aquesta 28ena edició reunirà directors i dramaturgs de renom de l’escena internacional i nacional al costat de les veus emergents més interessants.
Amb més un centenar d’espectacles, la programació del festival ens proposa reflexionar i repensar d’on venim, on som i quins són els reptes futurs que ens hem de plantejar com a societat. Al festival i conviuràn obres que provenen d’altres continents, noves produccions que després faran temporada teatral i també propostes del país. No hi faltaràn tampoc propostes de teatre i dansa basades en textos universals de Shakespeare, Rodoreda, Pinter, Lorca, Bertrana, Zweig, Walser o Verdaguer. I també ha programat obres que tracten sobre la condició humana, sovint des d’una lectura més contemporània, com, per exemple, Iphigenia en Vallecas, sobre com el sistema deixa la joventut sense futur, o Macbettu, que afronta el conflicte del poder.
El doble programa Shakespeare (Macbettu i Measure for Measure) donarà el tret de sortida a una programació d’espectacles que recull propostes internacionals (27 muntatges), produccions i coproduccions del festival (25), obres de creació contemporània (30) i de dramatúrgia catalana (56) amb un total de 96 espectacles i 223 funcions.
LA PROGRAMACIÓ INTERNACIONAL
Temporada Alta presenta enguany 18 espectacles de fora de l’Estat. Entre aquests destaquen Thomas Ostermeier, un dels grans directors de les darreres dècades i un habitual del festival, que presenta Retour à Reïms, una nova producció sobre els canvis polítics a les zones perifèriques i marginades de les grans ciutats; el teatre de Tiago Rodrigues amb Sopro, que és un homenatge a un dels oficis més antics del teatre: els apuntadors; Oskaras Koršunovas amb A Man from Podolsk, una història sobre com afecta la propaganda i la informació en aquesta època de post-veritat; la companyia flamenca TG Stan amb Trahisons, una nova proposta a partir del clàssic de Harold Pinter; o Hotel, l’espectacle de la companyia canadenca de circ contemporani Cirque Éloize, entre d’altres.
Dintre la programació internacional també s’engloba la Setmana dels Programadors que tindrà lloc del 21 al 24 de novembre i combinarà produccions d’alguns artistes d’aquí amb projecció internacional. Aquest és el cas de noms com Àlex Rigola, amb l’obra Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers, El Conde de Torrefiel, amb Kultur; Roser López Espinosa amb Trama, Pere Faura amb Incurables; o la madrilenya Angélica Liddell amb Una costilla sobre la mesa. Madre.
Temporada Alta inclou, des del 2013, el cicle Connexió Iberoamèrica. Aquest any, dins del cicle es presenta Ostia de l’uruguaià Sergio Blanco, una obra que parla de la relació de dos germans i que està interpretada pel propi Blanco i al seva germana; Próximo de Claudio Tolcachir, que aborda les relacions afectives en l’era d’Internet; o Tierras del Sud de Txalo Toloza i Laida Azkona, centrada en l’estreta relació entre la barbàrie sobre els pobles originaris llatinoamericans, les noves formes de colonialisme i la cultura contemporània.
TALENT D’AQUÍ
En aquesta 28a edició, el públic hi trobarà 9 espectacles de diferents parts de la península: Una costilla sobre la mesa. Madre, Iphigenia en Vallecas, Parias, Acorar de Toni Gomila, M.A.R de Andrea Díaz Reboredo; Romancero gitano amb Núria Espert i Lluís Pasqual; o propostes per tots els públics com Lú o Soñando el carnaval de los animales.
Un dels objectius del festival, com cada any, es ajudar a aflorar el talent d’artistes emergents de casa nostra. Per aquest motiu també podrem veure 2 coproduccions que el festival ha fet amb el TNC que fan gran el nom de les arts escèniques al país. En aquesta 28a edició, Temporada Alta ha treballat per fer possible, en coproducció amb el TNC, el CCCB i Fira Tàrrega, respectivament: la nova creació del director català Joan Ollé, La mort i la primavera, basada en la novel·la més tràgica de Mercè Rodoreda, escrita durant el seu exili a Suïssa; Carlota Subirós amb l’estrena dels seu projecte GRRRLS!!!; i Francesc Cuéllar amb Alejandro Curiel que s’encarregaran de la direcció de Livealone.
Entre les coproduccions també hi destaquen algunes que s’han fet amb noms com: Stefano Massinim, que dirigirà a Rosa Maria Sardà a CredoinunsolODIO, una lectura dramatitzada en record a Cristina Cervià sobre la vida quotidiana a la franja de Gaza; amb la coreògrada Marta Carrasco amb Jo, dona (A Lili Elbe), on l’artista parlarà de gènere i transexualitat a través de la història d’un de les primeres persones transexuals de la història; Sol Picó i Susana Barranco combinen la dansa, el teatre i el cinema a Red Room.; Clàudia Cedó i el seu nou projecte Love; Plomes i reclams de Marc Rosich, i direcció de Roberto G. Alonso; o La defensa alien de Jordi Duran.
Torneig de dramatúrgia catalana amb nous dramaturgs
El Torneig de Dramatúrgia Catalana és una de les propostes més esperades pel públic del Festival i de les que primer exhaureixen les entrades. En aquesta propera edició un cop més hi participen autors consolidats i noves veus de la dramatúrgia catalana, incloent-hi els guanyadors de les darreres edicions balear i valenciana del torneig. Com sempre, competició i fairplay van de la mà en aquest enfrontament verbal entre autors.
Aquesta competició reunirà a la Sala la Planeta participants com Marc G. de la Varga, Laura Gost, Alejo Levis, Daniel J. Meyer, Concha Milla, Sílvia Navarro, Adrián Novella i Alícia Serrat, i la final tindrà lloc el 9 de desembre.
La dansa
A nom ja esmentats com Marta Carrasco i Sol Picó, també podrem veure El amor brujo, de Manuel de Falla amb Israel Galván; Suite TOC núm. 6, de Les Impuxibles, On Goldberg Variations/Variations, de Mal Pelo, Incurables de Pere Faura, o Trama de Roser López Espinosa entre d’altres.
Espectacles per a tota la família
A banda de la programació estrictament per a adults, Temporada Alta també vol que el públic més jove també trobi els seus espectacles. Dins la programació d’espectacles familiars es podrà veure Musicals pels més menuts de Concerts pels més Menuts, 10 anys amb el Pot Petit, d’El Pot Petit, Lù de Cia. Maduixa, Geometria de Roseland Musical, Laika de Xirriquiteula Teatre i Soñando el carnaval de los animales de Cia. Etcétera.
Les entrades per a la totalitat d’espectacles estaràn disponibles a partir del 5 de setembre. Més info: aquí.