Tierras del Sud, In Wonderland i Cúbit obren la programació de La Ruta 40 a l’Espai Lliure de Montjuïc

Redacció

Per primer cop a la història del Teatre Lliure, la direcció artística cedeix a una companyia, La Ruta 40, la programació del primer semestre (fins al gener de 2020) de l’Espai Lliure de Montjuïc. Aquesta programació integrada per cinc espectacles arrenca amb Tierras del Sud, d’Azkona&Toloza (el 25 i el 26 d’octubre); In Wonderland, d’AlíciaGorina (del 7 al 10 de novembre) i Cúbit, un espectacle propi amb text de Josep Maria Miró (del 13 de novembre a l’1 de desembre).

“S’obre una nova etapa”, ha afirmat avui durant la presentació a mitjans Juan Carlos Martel Bayod, director del Teatre Lliure, que continua desplegant les diferents línies programàtiques previstes en el projecte que el va posar al capdavant de la institució. “Cal trencar el sostre que hi ha al sistema teatral de Barcelona i buscar nous camins per proposar contingut en aquesta casa”, ha afegit Martel Bayod. La direcció del Lliure va decidir confiar part de la seva programació a La Ruta 40 per “la defensa de la reflexió i el diàleg” que caracteritza a la companyia i per “la seva recerca constant sobre temes i qüestions molt contemporànies”.

Per la seva banda, La Ruta 40 ha triat projectes de creadors i companyies independents, que giren entorn de dos aspectes fonamentals avui dia per la companyia: el compromís i la identitat. “La construcció oficial del relat que ens defineix és un altre element transversal en els tres espectacles”, ha explicat Alberto Díaz. D’Azkona&Toloza, d’Alícia Gorina i del text de Josep Maria Miró, Alberto Díaz, membre de La Ruta 40 n’ha destacat la seva “honestedat” i la capacitat de “treballar a partir de noves formes de recerca a nivell personal o de societat”.

Tierras del Sud

Tierras del Sud és una peça de teatre documental sobre el neocolonialisme i la barbàrie exercida contra el poble maputxe al sud d’Argentina. “L’única manera d’entendre l’actualitat és remuntar-nos al passat, a conflictes no resolts de fa 100 i 150 anys”, ha explicat Txalo Toloza-Fernández, de la companyia Azkona&Toloza.”Malgrat que ens expliquen la Història com a fets aïllats, a l’escenari intentem explicar-la com a conflictes connectats els efectes dels quals se senten arreu del planeta”, ha conclòs el creador xilè.

In Wonderland

In Wonderland tracta sobre la maternitat, la feminitat, la infància i la psicoanàlisi a partir de la pròpia experiència de la seva creadora Alícia Gorina. Partint de la premissa que de “tota obra artística és autobiogràfica”, Gorina fa un treball d’investigació a l’escenari i demana a quatre psicoanalistes que analitzin els seus espectacles precedents. “A Watching Pepping Tom explorava la relació amb el meu pare, crític de cinema; aquí ho faig amb la meva mare, psicoanalista de professió”, ha explicat la creadora.

Cúbit

En darrer terme, avui La Ruta 40 també ha presentat Cúbit, un espectacle propi amb text de Josep Maria Miró, sobre la construcció de la memòria, que es va veure al Lliure a la temporada 16/17. “L’obra parla de com es construeix el relat oficial i la veritat, a través de la família com a metàfora”, ha comentat Albert Prat, membre de La Ruta 40. Anna Azcona, Sergi Torrecilla i Alberto Díaz complementen l’elenc d’intèrprets de l’obra.

La programació de La Ruta 40 per l’Espai Lliure continuarà amb l’estrena de Reiseführer de creació pròpia i Ferran Dordal (del 13 de desembre al 12 de gener) i It don’t worry me d’Altresbandesm Bertrand Lesca i Nasi Voutsas (del 16 al 19 de gener).

Escrit per
Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!