Viu el Nadal a Barcelona: llums, cavalcada, Pastorets, teatre, música i molt més!

Redacció

Després de la foscor que ha precedit els darrers mesos amb la pandèmia de la Covid-19, Barcelona es prepara per recuperar la il·lusió i l’optimisme amb un Nadal ple d’activitats culturals per gaudir sols, amb amics, en parella o en família.

Aquestes festes la llum serà la protagonista. L’epicentre de les activitats nadalenques, el centre de la ciutat, ja s’ha vestit de gala amb uns renovats dissenys d’il·luminació creats per l’estudi Antoni Arola. La companyia Ponten Pie els va inaugurar amb un espectacle festiu i familiar, Ombrana. Els 26 artistes de la companyia van animar amb circ i música en directe l’encesa dels quatre-cents trams il·luminats de la ciutat, fet que va servir de tret de sortida per a la gran programació cultural que l’Ajuntament i els comerciants t’han preparat arreu de la ciutat.

Barcelona, una gran escenografia de llum!

La llum també serà la protagonista del (cada any polèmic) pessebre de la plaça Sant Jaume. La tradicional instal·lació davant de l’Ajuntament s’expandeix per les façanes entre la Via Laietana i la Rambla. Si surts a donar un volt pel centre, busca totes les figures il·luminades que acompanyen el naixement de Jesús. El bou i la mula dormiran a les parets de la seu del consistori. On creus que serà el caganer?

El pessebre de Barcelona creix més enllà de la plaça de Sant Jaume

Si segueixes la ruta cap al mar, desvia’t fins al port de Barcelona. El Moll de la Fusta també t’enlluernarà amb 85.000 llums led, fins al 6 de gener, amb un gran pessebre flotant, i el pailebot Santa Eulàlia, el veler centenari amb què arriben a la ciutat els Reis Mags, estarà engalanat i obert per ser visitat.

La tercera edició de Nadal al Port omple de màgia el Moll de la Fusta. Imatge: www.elpunt.cat

Un altre espai que promet causar sensació és el Recinte Modernista de Sant Pau. Els jardins de l’hospital guanyen vida amb Les llums de Sant Pau, un recorregut d’1,5 quilòmetres, il·luminat d’una manera espectacular que vol evocar un conte de fades. Barcelona se suma així a la tradició alemanya i britànica de vestir amb llums i caminades sensorials els jardins de la ciutat. Es recomana reservar les entrades, d’entre 12 i 14 euros, amb antelació (pots reservar clicant aquí).

En la mateixa línia també podreu gaudir de Natura Encesa als Jardins del Palau de Pedralbes, una proposta que reinventa les llums de Nadal amb una aventura de projeccions màgiques i jocs de llum que representen la vida al planeta i els quatre elements que el conformen: aigua, aire, foc i terra. Podeu reservar entrades aquí.

Festival de Nadal de Barcelona a Plaça Catalunya

Del 18 al 30 de desembre a la Plaça Catalunya hi trobaràs música, cinema, arts de carrer, arts plàstiques i participació ciutadana, tot sota una escenografia nadalenca creada per Juli Sanjuan.

Matins d’activitats familiars

Les famílies podran gaudir d’un munt d’activitats per animar els més petits i les més petites a gaudir de la lectura; el microfestival de circ i pel·lícules d’animació Puck i la seva troupe; la instal·lació d’art crochet interactiva Playscape deluxe, de l’artista belga Cathy Berthel; un taller d’arts plàstiques centrat en l’art postal; l’experiència fotogràfica Clic clac, per viatjar en el temps i crear fotografies actuals sobre el fons d’imatges antigues de Barcelona durant el Nadal, i Animalia, on l’equip de biòlegs d’Animalia Inc. mostraran el dia a dia de la seva feina entre plantes i animals.

La instal·lació d’art crochet interactiva Playscape deluxe, de l’artista belga Cathy Berthel

Tardes de ritme i arts de carrer

Tant si estàs comprant com passejant, t’agradarà fer una pausa amb espectacles musicals com Fil musical, el ritme festiu que barreja funk, hip-hop i soul brass, de la Hip Horns Brass Collective.

Les arts de carrer també prenen protagonisme, ja que Barcelona s’ha aliat amb els festivals Fira Tàrrega, Trapezi i Sismògraf per portar el bo i millor de les seves programacions al centre de la ciutat. No perdis de vista la dansa sobre xanques a Müller (Cia. Maduixa); Ovvio (Kolektiv Lapso Cirk), un espectacle de circ que desafia les lleis de la gravetat; les acrobàcies d’Uparte a Áureo, o l’aplaudida proposta minimalista Pelat, on Joan Català revisita les tècniques artesanals per dotar-les de significats nous. També hi trobaràs Transmissions, una conferència ballada sobre danses urbanes.

Imatge de l’espectacle ‘Ovvio’ dels Kolektiv Lapso Cirk

Cinema i música quan es faci fosc

Als vespres la música serà la protagonista de l’escenari central de la plaça Catalunya, amb propostes de dones que estan revolucionant l’escena local: Andrea Motis Trio, Meritxell Neddermann, Clara Gispert, Memi Sillah i les Sey Sisters. La música també tindrà un pes important en la programació de l’Ajuntament. Entre el 17 i el 31 de desembre trobaràs un total de 100 concerts en viu de músiques nadalenques, que es desplegaran per tota la ciutat, en tots els seus districtes, barris, mercats i eixos comercials. Jazz, indie, pop, flamenc, ambient i música clàssica en una programació on col·laboren el Conservatori del Liceu; els festivals Sònar, Cruïlla i Primavera Sound; el Taller de Músics, i l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya. Hi podràs veure artistes de la talla dels Hermanos Cubero, Rita Payés, Gemma Abrié, Bòreas Ensemble, Renaldo & Clara i Akkan.

Arquitectura interactiva a la plaça Universitat

A la plaça Universitat podràs participar en la proposta de l’estudi Domestic Data Streamers, una peça d’arquitectura interactiva que converteix el moviment en votació i genera històries nadalenques col·lectives.

Benvinguts, Reis Mags!

La nit del 5 de gener Barcelona viu una de les seves nits més esperades, màgiques i emocionants. La ciutat rep els Reis Mags amb un veritable festival artístic! Ses Majestats els Reis d’Orient arribaran el 5 de gener a la tarda al Moll de la Fusta a bord del pailebot Santa Eulàlia, on l’alcaldessa, Ada Colau, els farà lliurament de la clau que obre totes i cada una de les cases de la ciutat. Acompanyats d’un gran seguici de patges, els Reis recorreran la ciutat fins al seu quarter general, a la plaça d’Espanya, i ompliran els carrers d’il·lusió amb les seves impressionants carrosses. Prepara’t per viure una cavalcada plena de música, teatre i dansa i art!

L’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar és una bona oportunitat perquè els més menuts i les més menudes de la casa els entreguin el xumet. Segur que els Reis estaran molt contents de saber que aquest any ha estat l’últim que l’han fet servir! I penseu a anar a dormir d’hora: els Reis tenen una nit molt llarga al davant! Abans però recordeu d’enviar la carta que podreu enviar on-line (ho podeu fer aquí) o entregar-la als diferents punts que hi ha per la ciutat (consulteu-los aquí).

La Fàbrica dels Reis d’Orient

Del 28 de desembre al 4 de gener els Reis d’Orient reobriran la seva fàbrica màgica a la Fabra i Coats de Sant Andreu. Melcior, Gaspar i Baltasar posen a punt el complex fabril per assegurar-se que tots els regals i la felicitat arriben a temps a les cases de les barcelonines i els barcelonins. Acosta-t’hi en família i coneix centenars d’ajudants que ens acompanyaran per la Fàbrica dels Reis d’Orient, un lloc extraordinari ple de racons màgics i secrets per descobrir. Enguany prometen desvelar el gran misteri que s’amaga en els somnis escrits a les cartes de les nenes i nens: la màgia de la il·lusió.

La fàbrica funciona a tota màquina, i, mentre hi passegeu, us entretindreu amb divertits balls i la interacció amb persones i andròmines de tota mena. També descobrireu com el reciclatge, la diversitat i la seguretat són l’ànima d’aquestes festes de Nadal.

Per poder-hi assistir caldrà reservar la plaça amb cita prèvia, a partir del 13 de desembre, i obtenir l’entrada amb l’horari assignat (ho podeu fer aquí).

Nadals als districtes

Consulta l’agenda d’activitats Nadal 2021 del teu districte (clica aquí): cavalcades, activitats infantils, iniciatives solidàries, fires, tallers, espais lúdics, propostes als centres comercials i molt més. I no et perdis els concerts del cicle Sons de Nadal, dels quals podràs gaudir gratuïtament a tots els districtes de la ciutat!

Els Pastorets

Els Pastorets són representacions nadalenques amb orígens medievals i els primers textos en català daten del segle XV. L’any 1887 Miquel Saurina en va fer la primera versió moderna en català i l’any 1901 va arribar la reconeguda versió de Frederic Soler Pitarra. Però de versions n’hi ha moltes, algunes de les quals molt populars, com L’estel de Natzaret, de Ramon Pàmies (1903); Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús, de Josep Maria Folch i Torres (1916), i La flor de Nadal, de Francesc d’Assís Picas (1954).

L’argument base s’articula amb tres històries: la de Josep i Maria a la recerca d’un espai per acollir el naixement, la lluita entre els àngels i els dimonis i, finalment, les divertides històries dels pastors. En aquest article trobareu alguns dels molts escenaris de Barcelona i rodalia que ja han confirmat aquesta tradicional representació tan arrelada als barris, ciutats i pobles del país. Cliqueu aquí.

Tota la informació la podreu trobar a www.barcelona.cat/nadal/ca

Escrit per
Articles relacionats
La màgia del teatre en família

La màgia del teatre en família

El 2025 arriba carregada de propostes que aposten per apropar el món del teatre als més petits amb propostes innovadores que transmeten valors com la solidaritat, l’empatia, la creativitat i […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!