TEATRE POLIORAMA

Xavier Albertí dirigeix Pedro Casablanc en una obra sobre Valle-Inclán

"Don Ramón María del Valle-Inclán" proposa viatge a la vida i obra del geni gallec a través de la mirada de Gómez de la Serna

Rubén Garcia Espelta

Del 17 d’abril al 12 de maig el Teatre Poliorama acollirà Don Ramón María del Valle-Inclán basat en l’obra de Ramon Gómez de la Serna, un espectacle que compta amb dramatúrgia i direcció de Xavier Albertí i amb un únic protagonista, Pedro Casablanc, que ens submergeix a la vida i obra d’un dels grans noms de la literatura espanyola.

Albertí pren com a referència la biografia que Gómez de la Serna va escriure sobre Valle-Inclán des del seu exili a Buenos Aires per elaborar un muntatge que combina teatre i música per apropar-nos a la ment creativa de Valle-Inclán, el seu compromís ètic i la gènesi del seu estil singular: esperpeno, gènere a través del qual l’autor deforma la realitat, accentuant els seus trets grotescs i absurds i degradant els valors literaris consagrats. L’espectacle, com l’obra original, també explora la complexa figura de l’autor gallec, les seves eines d’anàlisi, els instruments de dissecció i el cànon estètic: “És fascinant descobrir Gómez de la Serna, un autor del qual creiem saber molt i del que segurament encara tenim molt per aprendre”, explica Albertí.

A escena, Casablanc posa a la pell acompanyat d’un piano on sonen peces com la sonata “La tempesta” de Beethoven i els acords de cuplets i sarsueles que evoquen la turbulenta atmosfera de la bohèmia del segle XX: “L’espectacle és una conferència fantasmagòrica de Gómez de la Serna, que revela la seva admiració per Valle-Inclán”, explica l’actor protagonista: “Interpreto el primer, que alhora ens porta moments i retalls de la vida del segon, posant-se a la seva pell”.

La suma estilística i vital de dos creadors literaris essencials que ens permetrà entendre una bona part de les avantguardes espanyoles del segle XX.”La paraula de Gómez de la Serna és tan florida i teatral que capta de seguida l’atenció de l’espectador”, apunta Casablanc: “Malauradament, ja no estem acostumats a sentir parlar així en un escenari, amb aquest amor per la paraula i la poesia”.

Més informació, imatges i entrades a:

Escrit per

Periodista i gestor cultural. Responsable de continguts editorials de TeatreBarcelona.com Ha treballat a mitjans com Catalunya Ràdio, El Periódico de Catalunya, La Xarxa, Ràdio 4 o Rac1.

Articles relacionats
‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

‘Un sublime error’: retrat d’una amistat

Un sublime error és un espectacle sobre l’amistat, la felicitat i el dol. Un projecte artístic que dibuixa somriures i neix de la confiança que atorguen trenta anys de compartir […]

Comentaris
Sigues el primer en deixar el teu comentari
Enllaç copiat!